Gemeente Gemeente Zele

Slachtbewijzen

Elke persoon die een slachting wil (laten) uitvoeren moet zich registeren als aangever of eigenaar in het slachthuis zelf of in het gemeentehuis.

Procedure

  • Meld je aan bij de Dienst Bevolking op het gemeentehuis.
  • Je ontvangt een document met registratienummer.
  • Deze registratie is eenmalig en onafhankelijk van de diersoort die je wenst te (laten) slachten. De registratie kan dus ruim op voorhand gebeuren.

Gebeurt de slachting buiten het slachthuis (bijvoorbeeld in een tijdelijke erkende slachtinrichting)? Dan moet je als eigenaar een slachtingsaangifte doen bij de Dienst Bevolking van het gemeentebestuur.

  • Deze moet minstens 2 werkdagen op voorhand gebeuren.
  • Bij deze aangifte moet de aangever in het bezit zijn van zijn registratienummer (zie hierboven) en het beslagnummer van het bedrijf waar het dier gehouden werd. Dit beslagnummer kan je vragen aan de veehouder waar je het dier gekocht hebt of het staat vermeld op het vervoersdocument dat de dieren vergezelt.

Gebeurt de slachting in het slachthuis? Dan zal de aangifte bij aankomst in het slachthuis gebeuren.

  • De registratie kan in het slachthuis gebeuren of bij het gemeentebestuur.

 

Varkens - Schapen- Geiten- Herten

Runderen- Kalveren

Gevogelte- Konijnen- Wild

Slachting buiten het slachthuis

Slachting buiten het slachthuis

Slachting buiten het slachthuis

  • vooraf éénmalige registratie bij het gemeentebestuur of provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV
  • aangifte van iedere slachting bij het gemeentebestuur of PCE ten vroegste 10 en ten laatste 2 werkdagen voor het slachten

VERBODEN

Geen registratie nodig

Slachting in het slachthuis

Slachting in het slachthuis

Slachting in het slachthuis

  • vooraf éénmalige registratie bij gemeentebestuur of slachthuis
  • aangifte van iedere slachting bij slachthuis
  • vooraf éénmalige registratie bij gemeentebestuur of slachthuis
  • aangifte van iedere slachting bij slachthuis
  • vooraf éénmalige registratie bij gemeentebestuur of slachthuis

Prijs

€ 2,00

Wat meebrengen?

  • je identiteitskaart,
  • het registratienummer als je al eens een aangifte gedaan hebt,
  • het beslagnummer: staat op het aankoopbewijs van de veehouder waar het dier gehouden wordt en krijg je dus van de veehouder.

Meer info

De praktische info wordt rond de periode van het offerfeest op deze website geplaatst.

FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP