Gemeente Gemeente Zele

Word kinderbegeleider in Zele

Heb jij een groot hart voor kinderen en hun zorg? Wil je hen ondersteunen bij hun ontwikkeling en helpen groeien op veel vlakken? Wil je graag in de buurt werken? Dan is de job van kinderbegeleider echt iets voor jou!

Over dit beroep

Als kinderbegeleider zorg je ervoor dat baby’s en peuters zich goed voelen, elke dag opnieuw. Dat doe je door troost te bieden, eten te geven, luiers te verschonen, en de kinderen bezig te houden. Verhaaltjes voorlezen, samen zingen, dansen, knutselen, spelletjes spelen ... Dat is niet enkel plezant, maar stimuleert ook hun motorische en sociale ontwikkeling. 

Hygiëne en veiligheid zijn voor jou enorm belangrijk. Je houdt de ruimte zo netjes mogelijk en houdt in ‘t oog of alles baby-proof is. 

Jij bent natuurlijk niet de enige opvoeder van het kind – daarom werk je samen met de ouders, je luistert en vertelt ook over de dag van hun kindjes. Je toont dat ze op jou kunnen vertrouwen en dat hun kindjes bij jou veilig zijn.

Werkomgeving

Je kan werken in een groepsopvang voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Je kan je ook aansluiten bij een dienst voor opvanggezinnen als onthaalouder (gezinsopvang)

Ouders brengen voor hun werk de kindjes naar het kinderdagverblijf. Dat betekent dat je al vroeg begint aan jouw werkdag: jouw werkuren liggen tussen 7u en 19u. Elke weekdag – en tijdens de vakanties.

Jouw taken

Omgang met kinderen

Je stimuleert de pedagogische ontwikkeling van het kind al spelenderwijs door een ruim spelaanbod, gevarieerde activiteiten en een rijk taalaanbod, en je observeert tegelijkertijd hun gedrag en evolutie. Je kent en houdt rekening met de unieke behoeften van elk kind en de groep. Je helpt ze bij het eten en legt ze te slapen.

Een kindvriendelijke omgeving

Je ruimt doorheen de dag op en weet het overzicht te houden over de groep. Je neemt geen risico’s en houdt de omgeving veilig en hygiënisch. 

Samenwerking met ouders

Aan het begin en eind van elke dag bespreek je hoe de dag zal gaan of is geweest. Je houdt rekening met vragen van de ouder en deelt spontaan incidenten of nieuwtjes met de ouders. 

Jouw sterktes

 • Echte kindervriend zijn
 • Enthousiast zijn
 • Structuur
 • Zorgzaam
 • Creatief
 • Zelfstandig
 • Hygiënisch werken
 • Stressbestendig
 • Teamwerk
 • Goed in communicatie

Opleiding & tewerkstelling

Over de opleiding

Iedereen in de kinderopvang moet ten laatste op 1 april 2024 de nodige kwalificaties hebben.

 • Hoe behaal ik de nodige kwalificaties?
 • Wat moet ik doen als startende onthaalouder?
 • Welke tussenkomst krijg ik in mijn opleidingskosten?

Lees hier meer over de kwalificaties en opleidingen. 

Je vindt er ook een overzicht van diploma’s of kwalificaties die in aanmerking komen om in de kinderopvang te werken als onthaalouder, kinderbegeleider, en verantwoordelijke. Er is een schema voor kleinere opvang (max. 18 plaatsen) en grotere opvang (vanaf 19 plaatsen).

Nieuws over kwalificaties kinderopvang baby's en peuters
 • Vanaf nu kan je in de Centra voor Volwassenenonderwijs een bewijs van beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ behalen. De vroegere benaming ‘Attest kinderbegeleider baby’s en peuters CVO met 18 modules’ wordt niet meer gebruikt. Wie dit attest tot en met 31 augustus 2022 behaalt, is wel in orde voor de kwalificaties.
 • Wil je graag kinderbegeleider worden, maar is je Nederlands nog niet zo goed? Bij CVO Groeipunt haal je in de opleiding 'kinderbegeleider + Nederlands leren (NT2)' je zorgcertificaat én verbeter je je Nederlands in intensieve lessen Nederlands.
 • Voortaan kan je ook bij de SYNTRA-opleidingscentra een beroepskwalificerend traject voor ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ volgen en het bewijs van beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ halen.

Werkgelegenheid (knelpuntberoep)

 

Contact

vzw OKO&ZO

Bruno Van Wichelen

E-mail  - Tel.  - Website 

Contact

't Bavetje 

Cindy De Vylder

E-mail - Tel. 

Contact

Helan Kinderopvang

E-mail - Tel. - Website

 

Contact

't Pardotje 

Valentine Van Wichelen

E-mail - Tel. 

Contact

Ferm Kinderopvang

Greet Annaerts

E-mail - Tel. 

 

 

Contact

i-mens 

Marijke Van Slycken

E-mail - Tel. 

 

 
 
 
 
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP