Over dit beroep
Als kinderbegeleider zorg je ervoor dat babys en peuters zich goed voelen, elke dag opnieuw. Dat doe je door troost te bieden, eten te geven, luiers te verschonen, en de kinderen bezig te houden. Verhaaltjes voorlezen, samen zingen, dansen, knutselen, spelletjes spelen ... Dat is niet enkel plezant, maar stimuleert ook hun motorische en sociale ontwikkeling.
Hygiëne en veiligheid zijn voor jou enorm belangrijk. Je houdt de ruimte zo netjes mogelijk en houdt in t oog of alles baby-proof is.
Jij bent natuurlijk niet de enige opvoeder van het kind – daarom werk je samen met de ouders, je luistert en vertelt ook over de dag van hun kindjes. Je toont dat ze op jou kunnen vertrouwen en dat hun kindjes bij jou veilig zijn.
Werkomgeving
Je kan werken in een groepsopvang voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Je kan je ook aansluiten bij een dienst voor opvanggezinnen als onthaalouder (gezinsopvang).
Ouders brengen voor hun werk de kindjes naar het kinderdagverblijf. Dat betekent dat je al vroeg begint aan jouw werkdag: jouw werkuren liggen tussen 7 en 19 uur. Elke weekdag en tijdens de vakanties.
Jouw taken
Omgang met kinderenJe stimuleert de pedagogische ontwikkeling van het kind al spelenderwijs door een ruim spelaanbod, gevarieerde activiteiten en een rijk taalaanbod, en je observeert tegelijkertijd hun gedrag en evolutie. Je kent en houdt rekening met de unieke behoeften van elk kind en de groep. Je helpt ze bij het eten en legt ze te slapen. |
Een kindvriendelijke omgevingJe ruimt doorheen de dag op en weet het overzicht te houden over de groep. Je neemt geen risicos en houdt de omgeving veilig en hygiënisch. |
Samenwerking met oudersAan het begin en eind van elke dag bespreek je hoe de dag zal gaan of is geweest. Je houdt rekening met vragen van de ouder en deelt spontaan incidenten of nieuwtjes met de ouders. |
Jouw sterktes
- Echte kindervriend zijn
- Enthousiast zijn
- Structuur
- Zorgzaam
- Creatief
- Zelfstandig
- Hygiënisch werken
- Stressbestendig
- Teamwerk
- Goed in communicatie
Opleiding & tewerkstelling
Over de opleiding
Iedereen in de kinderopvang moet ten laatste op 1 april 2024 de nodige kwalificaties hebben.
- Hoe behaal ik de nodige kwalificaties?
- Wat moet ik doen als startende onthaalouder?
- Welke tussenkomst krijg ik in mijn opleidingskosten?
Lees hier meer over de kwalificaties en opleidingen.
Je vindt er ook een overzicht van diplomas of kwalificaties die in aanmerking komen om in de kinderopvang te werken als onthaalouder, kinderbegeleider, en verantwoordelijke. Er is een schema voor kleinere opvang (max. 18 plaatsen) en grotere opvang (vanaf 19 plaatsen).
- Schema diploma's en kwalificaties tot 18 plaatsen
- Schema diploma's en kwalificaties vanaf 19 plaatsen
Nieuws over opleiding en tewerkstelling
|