Gemeente Gemeente Zele

Word kinderbegeleider in Zele

Heb jij een groot hart voor kinderen en hun zorg? Wil je hen ondersteunen bij hun ontwikkeling en helpen groeien op veel vlakken? Wil je graag in de buurt werken? Dan is de job van kinderbegeleider echt iets voor jou!

Over dit beroep

Als kinderbegeleider zorg je ervoor dat baby’s en peuters zich goed voelen, elke dag opnieuw. Dat doe je door troost te bieden, eten te geven, luiers te verschonen, en de kinderen bezig te houden. Verhaaltjes voorlezen, samen zingen, dansen, knutselen, spelletjes spelen ... Dat is niet enkel plezant, maar stimuleert ook hun motorische en sociale ontwikkeling. 

Hygiëne en veiligheid zijn voor jou enorm belangrijk. Je houdt de ruimte zo netjes mogelijk en houdt in ‘t oog of alles baby-proof is. 

Jij bent natuurlijk niet de enige opvoeder van het kind – daarom werk je samen met de ouders, je luistert en vertelt ook over de dag van hun kindjes. Je toont dat ze op jou kunnen vertrouwen en dat hun kindjes bij jou veilig zijn.

Werkomgeving

Je kan werken in een groepsopvang voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Je kan je ook aansluiten bij een dienst voor opvanggezinnen als onthaalouder (gezinsopvang)

Ouders brengen voor hun werk de kindjes naar het kinderdagverblijf. Dat betekent dat je al vroeg begint aan jouw werkdag: jouw werkuren liggen tussen 7 en 19 uur. Elke weekdag en tijdens de vakanties.

Jouw taken

Omgang met kinderen

Je stimuleert de pedagogische ontwikkeling van het kind al spelenderwijs door een ruim spelaanbod, gevarieerde activiteiten en een rijk taalaanbod, en je observeert tegelijkertijd hun gedrag en evolutie. Je kent en houdt rekening met de unieke behoeften van elk kind en de groep. Je helpt ze bij het eten en legt ze te slapen.

Een kindvriendelijke omgeving

Je ruimt doorheen de dag op en weet het overzicht te houden over de groep. Je neemt geen risico’s en houdt de omgeving veilig en hygiënisch. 

Samenwerking met ouders

Aan het begin en eind van elke dag bespreek je hoe de dag zal gaan of is geweest. Je houdt rekening met vragen van de ouder en deelt spontaan incidenten of nieuwtjes met de ouders. 

Jouw sterktes

 • Echte kindervriend zijn
 • Enthousiast zijn
 • Structuur
 • Zorgzaam
 • Creatief
 • Zelfstandig
 • Hygiënisch werken
 • Stressbestendig
 • Teamwerk
 • Goed in communicatie

Opleiding & tewerkstelling

Over de opleiding

Iedereen in de kinderopvang moet ten laatste op 1 april 2024 de nodige kwalificaties hebben.

 • Hoe behaal ik de nodige kwalificaties?
 • Wat moet ik doen als startende onthaalouder?
 • Welke tussenkomst krijg ik in mijn opleidingskosten?

Lees hier meer over de kwalificaties en opleidingen. 

Je vindt er ook een overzicht van diploma’s of kwalificaties die in aanmerking komen om in de kinderopvang te werken als onthaalouder, kinderbegeleider, en verantwoordelijke. Er is een schema voor kleinere opvang (max. 18 plaatsen) en grotere opvang (vanaf 19 plaatsen).

Nieuws over opleiding en tewerkstelling
 • Vanaf nu kan je in de Centra voor Volwassenenonderwijs een bewijs van beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ behalen. De vroegere benaming ‘Attest kinderbegeleider baby’s en peuters CVO met 18 modules’ wordt niet meer gebruikt. Wie dit attest tot en met 31 augustus 2022 behaalt, is wel in orde voor de kwalificaties.
 • Wil je graag kinderbegeleider worden, maar is je Nederlands nog niet zo goed? Bij LBC Volwassenenonderwijs (Sint-Niklaas) & CVO Groeipunt (Gent) haal je in de opleiding 'kinderbegeleider + Nederlands leren (NT2)' je zorgcertificaat én verbeter je je Nederlands in intensieve lessen Nederlands.
 • Voortaan kan je ook bij de SYNTRA-opleidingscentra een beroepskwalificerend traject voor ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ volgen en het bewijs van beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ halen.
 • Wil je liefst kinderen opvangen in jouw (t)huis? Dan is onthaalouder zijn vast iets voor jou. Op www.ikwordonthaalouder.be vind je meer informatie over hoe je onthaalouder kan worden en je woning startklaar kan maken. Neem contact op met een organisator gezinsopvang in onze gemeente. 

Werkgelegenheid (knelpuntberoep)

 

vzw OKO&ZO

Gezins- en groepsopvang

Ann Picqueur, Griet Sterckx & Stefanie Copejans

Contact

dogzele@skynet.be

www.oko-en-zo.be/ 

052 45 13 32

't Bavetje 

Groepsopvang

Cindy De Vylder

Contact

Cindy.de.vijlder@telenet.be

Helan Kinderopvang

Groepsopvang

Contact

HRPersonalservicesRekrutering@helan.be

https://www.helanjobs.be/vacature-overzicht/

03 201 84 75  

't Pardotje 

Groepsopvang

Valentine Van Wichelen

Contact

valentine.van.wichelen@telenet.be

Ferm Kinderopvang

Gezinsopvang

Greet Annaerts

Contact

dvo.berlare@samenferm.be

070 24 60 41

 

 i-mens 

Gezinsopvang

Marijke Van Slycken

Contact

marijke.vanslycken@i-mens.be

09 292 87 12 

 
 
 
 
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP