Gemeente Gemeente Zele

Zusterstad Cham

Cham ligt in het oosten van de Duitse deelstaat Beieren, in een streek die men de Oberpfalz noemt. De stad telt ongeveer 17.000 inwoners en ligt een 60-tal km ten noordoosten van Regensburg, op nauwelijks 20 km van de Tsjechische grens. De rivier de Regen vloeit in een grote boog rond het historische stadscentrum, wat Cham de toenaam 'Stadt am Regenbogen' opleverde.

Toeristisch is Cham bekend als de poort naar het 'Bayerischer Wald': zuivere lucht, kristalhelder water, uitgestrekte wouden en ronduit schitterende vergezichten. De stad en de omgeving bieden ruime mogelijkheden qua verblijfsaccommodatie, gastronomie, fietsen, wandelen, kajakken of shoppen. Je kan kiezen uit meer dan 200 km wandelroutes en meer dan 500 km fietsroutes! Dankzij de rivier is het ook een paradijs voor vissers en waterliefhebbers.

Jumelage

Op 9 oktober 2010 ondertekenden de burgemeesters van Zele en Cham, samen met vier getuigen, de officiële oorkondes en mochten ze zich 'zustersteden' noemen. Wat in de jaren '70 begon als informele contacten tussen het Zeelse Pius X-college en de Maristen Realschule uit Cham, is in 2010 bezegeld met een officieel 'jumelage'.

Met je vereniging voordeliger naar Cham

Elke vereniging of organisatie kan voor een uitstap naar Cham een reisonkostenvergoeding van de gemeente ontvangen. Meer informatie vind je op https://www.zele.be/File/Download/12034/C8EBC8465DD23BB282A827AD57BDFE0F.

De Schuimkragen en de Vlegeldorsers in Cham

In mei 2019 bezochten de leden van bierproefvereniging De Schuimkragen het Frühlingsfest in Cham. Lees hier hun reisverhaal.

Lokale vereniging de Vlegeldorsers waren er tijdens het feest 'Klingendes Cham' op bezoek. Benieuwd naar wat zij te vertellen hebben? Klik dan hier.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP