Gemeente Gemeente Zele

Zele vereenvoudigt subsidieaanvraag bij deelname aan mei-avond

Gepubliceerd op  di 15 nov 2022
Wanneer je in Zele op 30 april ’s avonds door de straten wandelt kom je tal van rondtrekkende groepjes tegen die de Zelenaar een vrolijke meimaand wensen. Een traditie die al jaren bestaat en nergens in Vlaanderen nog zo sterk leeft dan in de gemeente Zele.

Meer dan 150 man komt de straat op en zingt of speelt van deur tot deur. Tegen middernacht barst het feest pas echt los als iedereen verzamelt aan het gemeentehuis.

“De mei-zangen zijn een oud heidens gebruik om kwade geesten weg te jagen met luide muziek en om een mooie vruchtbare zomer in te luiden”, zegt Thomas Bauwens, schepen van cultuur. “Bij aanvang van de vorige legislatuur kende de traditie een moeilijke periode tot mijn voorganger, Guy De Roover, samen met de Zeelse cultuurraad, deze traditie nieuw leven heeft ingeblazen en dat was een goede zaak. Sindsdien verzamelen alle groepen aan het gemeentehuis en krijgen ze een financiële vergoeding als bedanking voor hun deelname. Voor veel verenigingen is dat een welkom extraatje.”

“Tot de laatste editie van dit jaar werd dat geregeld met vergoedingen aan individuele deelnemers die het geld dan moesten doorstorten naar de verenigingen. Dat zorgde voor een hele administratieve rompslomp op de avond zelf, die vooral in teken van amusement moet staan. Daar maken we nu komaf mee. Op de gemeenteraad van november zal een subsidiereglement worden goedgekeurd dat ervoor zorgt dat deelnemende verenigingen de vergoeding rechtstreeks uitbetaald krijgen zonder dat ze hiervoor papieren moeten invullen. Het volstaat nu dat de voorzitter van de cultuurraad of iemand anders van het dagelijks bestuur, de verenigingen doorgeven aan de administratie die dan rechtstreeks voor de uitbetaling zorgen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger voor de verenigingen zodat ze zich kunnen concentreren op waar het die avond echt om gaat: amusement en ambiance in de Zeelse straten”, besluit Bauwens.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP