Gemeente Gemeente Zele

Zele maait mei niet

Gepubliceerd op  ma 02 mei 2022
Tijdschrift Knack organiseert voor de tweede keer op rij de actie ‘Maai mei niet’ waarbij ze elke Vlaming oproepen om hun gazon niet te maaien in de maand mei. De gemeente Zele gaat hier nu ook op in en selecteerde enkele stukjes die in de maand mei niet gemaaid zullen worden.

Tuinen maken minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen, dat is ongeveer evenveel als er bos is. Ze kunnen dan ook dienen als schuilplaats voor allerlei soorten dieren.

Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Als de tuin op zo een manier ingericht wordt dat hij een onderdak biedt aan verschillende plantensoorten en dieren kan die tuin een wapen zijn tegen de klimaat- en milieucrisis de we nu en nog meer in de toekomst meemaken. Daarom is het belangrijk dat we die natuur ook de kans geven om zich te ontwikkelen. Je hoeft daarbij niet je hele tuin op te offeren. Een klein deeltje kan al een wereld van verschil maken. Als je een stukje van je gazon wat langer laat worden, zal je meteen zien hoeveel extra leven er ontstaat en je krijgt het bezoek van talrijke bijen en vlinders. Onderzoek uit Groot-Brittannië leert dat je op die manier tot wel 10 keer meer bijen kunt aantrekken. En daar doen we het voor. Vele bloemen worden door bijen bestoven, dat is cruciaal om ons te kunnen voorzien in onze dagelijkse behoeftes.

Selectie
De gemeente selecteerde enkele stukje waar ze in mei niet zullen maaien, meer bepaald in delen van Park Peeters, het parkje aan de Hendrick Consiencestraat, sommige grasperken in het sport- en wandelpark Ter Els, het terrein aan de hondenschool, deeltjes van de begraafplaats in het centrum, rond de kerk van Huivelde, in de Tuinwijk, aan het Spieken in Zele-Heikant en aan de rotonde aan het Torenhof.

Dat wil niet zeggen dat we op de andere graspleinen niets doen. Daar maaien we wel, maar doen we aan extensief maaibeheer. Dat wil zeggen dat we het gras daar maar enkele keren per jaar maaien en nooit twee keer na elkaar dezelfde stukken zodat er permanent bloemen kunnen groeien op verschillende delen van de grasperken. Dat doen we het hele jaar door. We voeren het afgemaaide gras af waardoor de bodem verschraalt wat nodig is om meer bloemen en bloeiende planten te krijgen. Dat is interessanter voor vlinders en de honingbij. De zones waar een dergelijk beheer gebeurt zijn steeds weloverwogen en worden steeds gecombineerd met een intensiever beheer zodat er voldoende ruimte overblijft voor spelende kinderen en zodat de omwonenden er niet te veel last van ondervinden. Wanneer we voor de graspleinen die we in eigen beheer maaien zien dat er toch veel bloemen staan terwijl dat perk op de planning stond om af te rijden, zullen onze personeelsleden van het groenbeheer deze bloemen wat langer laten staan.

De verschillende zones waar niet gemaaid zal worden zullen voorzien worden van een infobord om wandelaars en bezoekers te informeren. Daarnaast zaaide de gemeente ook extra tweejarige bloemen en planten in op verschillende locaties. Hier komt ook een infobord om het belang van bloemen en planten voor insecten te onderstrepen. De gemeente roept de Zelenaar op om hetzelfde te doen en een (deeltje) van hun gazon terug te geven aan de natuur en minstens gedurende de maand mei onaangeroerd laten. Wie het stukje langer wil laten groeien mag dat natuurlijk ook, want ook na de maand mei hebben insecten nood aan een uitvalsbasis en zoemen bijen vrolijk rond op zoek naar bloemen.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP