Gemeente Gemeente Zele

Zele investeert in conferentiesysteem om gemeenteraad en commissies opnieuw te streamen

Gepubliceerd op  di 30 nov 2021
De gemeenteraad besliste op 25 november om te investeren in een modern conferentiesysteem. Dat zal toelaten om gemeenteraden en commissies in de toekomst opnieuw te gaan livestreamen.

Toen we tijdens de eerste golven van de coronacrisis onze gemeenteraden en commissies digitaal moesten houden, konden we deze heel eenvoudig livestreamen naar de Zeelse bevolking. We merkten dat er wel wat interesse was om die vergaderingen online te volgen. We bereikten hiermee steeds meer dan 100 geïnteresseerde Zelenaars, terwijl er op een gewone fysieke gemeenteraad telkens maar een 5-tal personen aanwezig zijn.

Het is belangrijk om de Zelenaar maximaal de kans te geven de gemeenteraden en andere openbare vergaderingen te laten meevolgen. De gemeenteraad en de commissies zijn belangrijke beleidsvergaderingen waar over de toekomst van onze gemeente gedebatteerd wordt. Het is dan ook belangrijk dat je hier zo veel mogelijk mensen bij kan betrekken. Het gaat tenslotte over hun gemeente.

Verouderd

Toen we opnieuw fysieke vergaderingen konden houden, bleek dat het huidige systeem enorm verouderd is. Het is gebaseerd op analoge technologie en heeft al enkele decennia op de teller. De apparatuur laat niet toe om onze vergaderingen te gaan livestreamen. De gemeente investeert in nieuwe geluidsapparatuur, die de kwaliteit van het geluid moet verbeteren. De units laten ook toe om te stemmen. De voorzitter van de gemeenteraad zal, net als in het Federaal en het Vlaams Parlement, het woord kunnen geven en nemen via de centrale unit.

Camera’s

Daarnaast komen er ook een drietal camera’s. De camera’s zijn gekoppeld aan het geluidssysteem. Dat laat toe dat de camera’s zich automatisch richten naar de persoon die aan het woord is. Dat laat de Zelenaar toe om te zien wie er welk punt maakt.

Tot slot worden ook de beamer en het projectiescherm vervangen. De hele installatie was enkele tientallen jaren oud en dringend aan vervanging toe. Door deze investering maakt de gemeente een grote sprong voorwaarts in de digitale democratie. Het systeem zal kinderlijk makkelijk te bedienen zijn zodat iedereen er eenvoudig mee kan werken. Het is de bedoeling om de raadzaal polyvalent in te zetten.

Dit is één van de vele projecten om onze gemeente op de digitale trein te krijgen. Er zijn nog heel wat uitdagingen, maar dit is alvast een grote stap in de goede richting. Door een groot tekort aan onderdelen in de sector zal de levering wel wat op zich laten wachten. We verwachten om tegen de zomer opnieuw te kunnen streamen.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP