Gemeente Gemeente Zele

Zele herbevestigt titel van FairTradeGemeente

Gepubliceerd op  ma 13 mrt 2023
Gemeente Zele is sinds 2014 erkend als FairTradeGemeente, en mag zich ook de komende jaren een FairTradeGemeente noemen. Door te blijven werken rond lokale, ecologische en faire handel kon de gemeente de titel verlengen.

Zele is sinds 2014 erkend als FairTradeGemeente. Door tweejaarlijks de Fair-O-Meter in te vullen kunnen lokale besturen bewijzen deze titel te verdienen. Op basis van de ingevulde Fair-O-Meter (rapportage 2021 – 2022) behaalde Zele een score B. Hiermee werd de titel van FairTradeGemeente herbevestigd.

“Ik geloof dat we als Zelenaar door bewuste keuzes te maken, van duurzame, gezonde voeding de normaalste zaak van de wereld kunnen maken! Ik ben ook heel enthousiast over onze aankomende activiteiten, zowel de praktische als theoretische met voor elk wat wils!” weet An Schepens, voorzitter van GRIS.

Het lokaal bestuur onderneemt verschillende initiatieven rond FairTrade en werkt hiervoor samen met de GRIS (Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking), de trekkersgroep voor FairTrade in de gemeente. Die trekkersgroep bestaat uit vrijwilligers van grote en internationale ngo’s, medewerkers van lokale initiatieven en geïnteresseerden met een hart voor het Zuiden en voor internationale samenwerking.

Tineke Lootens, schepen Noord–Zuid: “Blij dat we de titel ‘FairTradeGemeente’ konden herbevestigen. Een eerlijke en duurzame wereld begint bij de keuzes die we elke dag maken. Wat kopen we, wat eten we, welke kledij dragen we, hoe verplaatsen we ons … Sensibilisering is een belangrijke stap om ons gedrag ook positief aan te passen. Samen met alle enthousiaste GRIS-leden, scholen, bedrijven, verenigingen en vele Zelenaars kunnen we een belangrijk verschil maken, want zo werken we samen aan een samenleving waar lokaal, ecologisch, duurzaam & eerlijk (fair) denken én doen de norm is.”

De GRIS organiseert binnenkort twee activiteiten: een workshop ecologisch koken op woensdag 22 maart om 19 uur in Olvi– PiusX Zele, en een wildpluk aperitief op zondag 23 april om 10 uur. Meer info: https://www.zele.be/activiteiten-gris
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP