Gemeente Gemeente Zele

Verknal de feestdagen niet met vuurwerk!

Gepubliceerd op  di 27 nov 2018
Vuurwerk afsteken of wensballonnen oplaten met oudjaar zorgt altijd voor een beetje magie. Maar het zorgt ook voor heel wat gevaren. Wees er dus voorzichtig mee en denk twee keer na voor je het aankoopt.

Denk aan je veiligheid

Elke eindejaarsperiode gebeuren er ongelukken bij het afsteken van vuurwerk. Tijdens de jaarovergang 2017-2018 vielen er nationaal tientallen zwaargewonden, vooral jongeren. Ze lopen hoofdzakelijk brandwonden en open wonden aan handen en ogen op. Vuurwerk kan heel mooi zijn, maar het is ook gevaarlijk.

Denk ook eens aan de dieren

Uit wetenschappelijk onderzoek is bevestigd dat lichtflitsen en luide knallen van vuurwerk heel wat dieren beangstigen, vooral honden en paarden. Jammer genoeg sterven er elk jaar dieren als gevolg van de paniek die ze ervaren door vuurwerk. Denk dus eens aan een geluidsarm alternatief voor het vuurwerk op oudjaar. Enkele ideetjes: een confettikanon of party poppers zullen ongetwijfeld voor even veel sfeer zorgen bij je gasten en de kinderen.

 

Afspraken binnen de gemeente

Als particulier mag je enkel feestvuurwerk kopen. Mits de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, mag je dit in een persoonlijk kader afsteken. Koop je feestvuurwerk uitsluitend in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopvergunning.

Wil je vuurwerk afsteken op het openbaar domein? Dan moet je hiervoor vooraf toestemming krijgen van de burgemeester. Stuur tijdig je aanvraag door naar het gemeentebestuur, Markt 50, 9240 Zele of stuur een mail naar info@zele.be.

Veiligheidsmaatregelen vuurwerk

  • Koop je feestvuurwerk uitsluitend in erkende en gespecialiseerde winkels die een verkoopvergunning hebben.
  • Bewaar het op een droge plaats in een afgesloten ruimte en lees vooraf alle gebruiksaanwijzingen.
  • Kies een open zone die vlak, horizontaal en hard is, ver verwijderd is van woningen en geparkeerde voertuigen en op ruime afstand van dichte plantengroei om het vuurwerk af te steken.
  • Schiet geen vuurpijlen af bij sterke wind.
  • Houd de toeschouwers steeds op veilige afstand en breng dieren naar een veilige plaats.
  • Blijf nuchter voor en tijdens het afsteken van het vuurwerk, draag een geschikte veiligheidsbril en houd water en een brandblusapparaat binnen handbereik.
  • Plaats een buis stevig in de grond en steek er dan de stok van de vuurpijl in. Steek de lonten met gestrekte arm aan en gebruik een aansteeklont die je koopt bij de leverancier. Gebruik nooit lucifers of aanstekers!
  • Verlaat zo snel mogelijk de plaats van afschieten en keer nooit terug eens de lont is aangestoken.
  • Steek nooit opnieuw een lont aan die niet heeft gewerkt.

Toch een ongeval of brandwonden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de hulpdiensten op het nummer 112.

 

Oproep

Het gemeentebestuur vraagt met aandrang om enkel vuurwerk af te steken om middernacht op oudjaar om de duur van de geluidshinder voor mens en dier te beperken. Het gemeentebestuur raadt ook het gebruik van wensballonnen af wegens het gevaar ervan.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP