Gemeente Gemeente Zele

Voorlopig rijbewijs online aanvragen

Gepubliceerd op  vr 22 sep 2023
Vanaf nu kunnen burgers naast het voorlopig rijbewijs model 18, ook het voorlopig rijbewijs model 36 en model 12 online aanvragen.

Ook de omwisseling van een M36 naar een M18 of omgekeerd is mogelijk. Een wijziging van begeleider kan nog niet online, dit wordt in een latere fase opgenomen.

Je bent niet verplicht om de aanvraag online via BelDrive te doen, men kan zich nog steeds rechtstreeks tot de gemeente richten na afspraak via https://www.zele.be/dienstverlening-gemeentehuis.

Indien je het voorlopig rijbewijs online wil aanvragen, zal men zich via eID of It'sme moeten aanmelden op https://zele.egovflow.be/requests/add/DRIVE-CAR-TMP#input.

Voor de aanvraag van een model 36 of een model 12 zullen de begeleiders zich eerst moeten registreren, dit gebeurt eveneens via hun eID of It'sme via dezelfde link.


De federale overheid is voortdurend in beweging.  Na de Coronacrisis was het duidelijk dat de aanvraag van een rijbewijs diende aangepast te worden aan de nieuwe communicatiemogelijkheden en tegelijk zou beantwoorden aan ons milieu-engagement. Wie online een aanvraag doet, hoeft nog maar één keer naar de gemeente te komen om het voorlopig rijbewijs af te halen. In een latere fase zal het mogelijk worden gemaakt om ook het definitieve rijbewijs online aan te vragen. In de komende jaren zullen alle rijbewijsaanvragen in de applicatie worden opgenomen zodat alle burgers er gebruik van kunnen maken.

Hoe werkt BelDrive ?
Burgers kunnen de applicatie gebruiken via de website, door met hun smartphone de QR-code op de affiches in de examencentra en de rijscholen te scannen. Het voorlopig rijbewijs dient persoonlijk in de gemeente worden afgehaald om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor is een visuele controle noodzakelijk.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP