Gemeente Gemeente Zele

Veelgestelde vragen: Vaccinatiecentrum

Gepubliceerd op  do 18 feb 2021
Mag ik iemand meebrengen? Kan ik thuis gevaccineerd worden? Ik ben niet mobiel, hoe geraak ik naar het vaccinatiecentrum? Allemaal vragen waarop we jou hier een duidelijk antwoord willen geven.


Waarom moet ik me laten vaccineren?
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion.
Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Moet ik de maatregelen na de vaccinatie ook nog steeds volgen?
Nadat je gevaccineerd bent, moet je de maatregelen tegen corona blijven volgen. Want met een vaccin ben jij misschien wel beschermd, maar kun je het virus wel nog doorgeven.

Kan ik na vaccinatie toch nog COVID-19-positief worden?
De kans is klein, maar het kan gebeuren dat je zelfs na vaccinatie toch nog COVID-19-positief wordt. Dat zit zo:

  • Het duurt 10 tot 14 dagen na de eerste vaccinatie vooraleer je lichaam antistoffen ontwikkelt en de bescherming goed begint te werken. Als je dus in die periode blootgesteld wordt aan het virus, is je afweer nog niet voldoende gestimuleerd door het vaccin en kan je nog besmet raken. 
  • Net zoals andere vaccins biedt het COVID-19-vaccin geen 100% bescherming, ook niet na 2 dosissen. De Pfizer-BioNTech en Moderna vaccins bieden na volledige vaccinatie 94 à 95% bescherming.
  • Omdat we niet nagaan of je op het moment van vaccinatie drager bent van het virus, kan het zijn dat je al besmet was op moment van de vaccinatie en kort na de eerste vaccinatie COVID-19 positief wordt en eventueel ziek wordt. Dat komt dan omdat je op het moment van de vaccinatie nog in incubatietijd was.

Het blijft dus belangrijk om ook na vaccinatie de veiligheidsmaatregelen te blijven volgen. Je kan het virus nog overdragen.
Pas als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan.

Hoe werken vaccins?
Vaccins bestaan meestal uit onderdeeltjes van bacteriën of virussen, of soms uit geïnactiveerde virussen die de ziekte niet kunnen veroorzaken. Ze bevatten onderdelen waarop het lichaam kan reageren, bv. door antistoffen te maken, zonder zelf de ziekte door te maken. Vaccinatie is dus voor het lichaam een soort eerste kennismaking met een bacterie of een virus. Het lichaam leert hoe correct erop te reageren zodat die bacteriën of virussen de ziektes niet kunnen veroorzaken wanneer je er later mee in contact komt.

Soms is er een levenslange bescherming, soms neemt de hoeveelheid antistoffen met de jaren af en moet je je opnieuw laten vaccineren (herhalingsvaccin) om de hoeveelheid antistoffen voldoende hoog te houden.

Bijwerkingen en risico's
Vaccins kunnen bijwerkingen geven, maar ernstige bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat vaccinaties bepaalde ernstige of chronische ziektes zouden veroorzaken.

Mogelijke lichte bijwerkingen zijn:

  • matige koorts (minder dan 38,5 °C)
  • lichte pijn, roodheid of zwelling op de injectieplaats. Bij sommige vaccins kan dit uitgebreider zijn. Dit verdwijnt meestal spontaan na enkele dagen.  
  • verharding op de injectieplaats - soms knobbeltje

Bij een vaccinatie tegen mazelen, bof of rode hond:

  • koorts tussen de 5de en de 12de dag na de vaccinatie.
  • een lichte rode huiduitslag en/of tijdelijke gewrichtspijn.

Voor deze bijwerkingen is er geen behandeling nodig, de klachten verbeteren spontaan (een knobbeltje kan wel enkele weken voelbaar blijven).

Is de reactie erger of ben je ongerust, neem dan contact op met je arts.

Mag ik iemand meebrengen?
Enkel als je hulp nodig hebt (bijvoorbeeld wanneer je slecht te been bent, blind bent) mag je één begeleider meebrengen. Je hebt daar geen speciaal attest voor nodig.

Ik ben 70-plusser en heb nog steeds geen uitnodiging ontvangen
Meld dit via het nummer 0800 99 502.

Ik ben risicopatiënt en heb nog steeds geen uitnodiging ontvangen
Kijk op www.myhealthviewer.be of je op de lijst staat. Sta je er niet op? Neem dan contact op met je huisarts.

Ik ben niet mobiel genoeg, hoe kan ik naar het vaccinatiecentrum geraken?
In uiterste nood, indien je geen beroep kan doen op hulp van familie, vrienden, buren… kan je tijdens de kantooruren hulp vragen via het callcenter 0800 99 502. De vrijwilligerscapaciteit is beperkt en deze optie is echt voorbehouden voor wie het nodig heeft.

Kan ik thuis gevaccineerd worden?
Wie in aanmerking komt voor thuisvaccinatie, beslissen de huisartsen aan de hand van strenge medische criteria. Leeftijd en mobiliteit zijn geen criteria. Thuisvaccinatie betekent ook niet dat je sneller wordt gevaccineerd.

Waar kan ik terecht met vragen?
Met specifieke vragen omtrent jouw afspraak kan je terecht op het telefoonnummer 0800 99 502. Met algemene vragen over de coronavaccinatie kan je terecht op: www.laatjevaccineren.be en telefoonnummer 1700.

Vaccinatiecentrum start met QVAX-reservelijst
Het vaccinatiecentrum van Hamme, waar wij Zelenaars onze prik krijgen, werkt ondertussen al een tijdje met de reservelijst QVAX. Als mensen niet komen opdagen voor hun vaccinatie, dan kan je van op die reservelijst worden opgeroepen. Het vaccinatiecentrum houdt zich daarbij wel aan de prioriteiten van de vaccinatiecampagne en de richtlijnen van elke regio. Registreren kan op www.qvax.be.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP