Gemeente Gemeente Zele

Tegemoetkoming voor sterilisatie en registratie huiskat

Gepubliceerd op  di 04 jan 2022
Vanaf 1 januari 2022 is het in Zele mogelijk om een deel van de dierenartskosten om een huiskat kat te steriliseren én te registreren terug te krijgen via een subsidiereglement. Hiermee wil de gemeente het aantal zwerfkatten doen dalen.

Sinds 1 januari 2020 is elk baasje van een kat die geboren is vanaf 31 augustus 2014 verplicht om die onvruchtbaar te maken, te chippen en te registreren. Dit omdat huiskatten anders zorgen voor een grote populatie zwerfkatten die geen waardig leven krijgen en voor overlast zorgen.

Elke niet-gesteriliseerde kat kan tot 8 kittens per jaar krijgen, die op hun beurt vanaf hun zesde maand opnieuw tot acht nakomelingen kunnen zorgen. Veel van deze kittens hebben geen overlevingskans, komen in asielen terecht die nu al overvol zitten of worden in het wild losgelaten waardoor de zwerfkattenpopulatie alleen maar groeit.

Gemeente Zele merkte dat het financiële vaak de hoofdreden is waarom baasjes hun dieren niet onvruchtbaar laten maken of laten chippen en registreren. Dat proberen we met dit reglement weg te werken.

Via het nieuwe reglement kan je voor het registeren en chippen 20 euro terugkrijgen van de dierenartskosten. Voor het onvruchtbaar maken komt dat op 15 euro voor een kater en 30 euro voor een kattin. Als je de twee ingrepen in één keer laat uitvoeren kan je beide bedragen terugkrijgen. Wie een leefloon trekt of recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, kan zelfs het volledige bedrag terugkrijgen. De ingreep moet uitgevoerd worden door een Zeelse dierenarts en wordt beperkt tot één kat per gezin. De aanvraag moet binnen de drie maand na de behandeling ingediend worden.

Meer info: https://www.zele.be/dierenwelzijn

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP