Gemeente Gemeente Zele

Tegemoetkoming voor sterilisatie en registratie huiskat

Gepubliceerd op  ma 31 jan 2022
Zelenaars kunnen een deel van de dierenartskosten die ze maakten om hun kat onvruchtbaar te maken én te registeren, terugkrijgen. Hiermee wil de gemeente het aantal zwerfkatten doen dalen.


Sinds 1 januari 2020 is elk baasje van een kat die geboren is vanaf 31 augustus 2014 verplicht om die onvruchtbaar te maken, te chippen en te registreren, omdat huiskatten zorgen voor een
grote populatie zwerfkatten. De Zeelse zwerfkattenpopulatie stagneert de laatste jaren en daalt niet meer.


We merken dat het financiële aspect vaak de hoofdreden is waarom baasjes hun dieren niet onvruchtbaar maken of laten chippen en registreren. Het onvruchtbaar maken van een kat kan
oplopen tot 120 euro. Het chippen en registreren kost dan weer snel tussen de 40 en de 50 euro. Via het reglement krijg je voor het registeren en chippen 20 euro terug van de dierenartskosten. Voor het onvruchtbaar maken komt dat op 15 euro voor een kater en 30 euro voor een kattin.

De ingreep moet gedaan worden bij een Zeelse dierenarts en wordt beperkt tot één kat per gezin. De aanvraag moet binnen de drie maand na de behandeling bij de gemeente ingediend worden. Met de dierenartsen is een beurtrol afgesproken. De dierenarts die je contacteert zal je desgevallend doorverwijzen.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP