Gemeente Gemeente Zele

Steunreglement voor jubilerende verenigingen

Gepubliceerd op  di 08 nov 2022
In de gemeente Zele bestaat al jaren de gewoonte dat Zeelse verenigingen die een jubileumjaar vieren – een 25-jarig bestaan of een veelvoud ervan – hiervoor een toelage ontvangen.

Alleen was er geen reglement waardoor de toelage telkens op een gemeenteraad moest worden goedgekeurd. Dat zorgt voor heel wat vertraging waardoor de uitbetaling van de premie op zich liet wachten. Daar komt nu verandering in. Op de laatste gemeenteraad werd een reglement goedgekeurd zodat verenigingen die een aanvraag doen ook sneller uitbetaald worden.

De huidige manier van werken zorgde voor heel wat administratie en onduidelijkheid. De toelage werd ook nergens vermeld en alleen de verenigingen die de vraag durfden stellen, konden rekenen op een toelage. Nu is dat anders. 

Aan de ondersteuning is een voorwaarde verbonden, die ook in het verleden al werd toegepast. Zo moet de vereniging minstens één activiteit organiseren om haar jubileum te vieren. De toelage gaat van 62,5 euro voor een 25-jarig jubileum tot 750 euro voor een 300-jarig jubileum en kan elke 25 jaar worden aangevraagd. Vanaf 300 jaar wordt de toelage begrensd tot 750 euro.

In het reglement nemen we ook de mogelijkheid tot ontvangst in het gemeentehuis op. Tot nu bevonden die ontvangsten zich ook in een grijze zone. De ontvangst kan eenvoudig aangevraagd worden en er wordt een receptie aan gekoppeld. 

Nog meer info? https://www.zele.be/jubilerende-verenigingen

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP