Gemeente Gemeente Zele

Staatswaarborgregeling bij nieuwe kredieten

Gepubliceerd op  ma 23 mrt 2020

De Vlaamse waarborgcapaciteit werd opgetrokken naar 3 miljard euro voor waarborg en achtergestelde leningen aan bedrijven.

Bij nieuwe kredieten van maximaal 12 maanden, engageren banken zich om een belangrijk deel van de verliezen op zich te nemen, namelijk 3 procent van de totale portefeuille aan nieuwe kredieten.

Voor bedrijven die door de coronacrisis o.a. hun personeel niet kunnen betalen, grondstoffen niet kunnen aankopen of facturen niet kunnen betalen, wil de Vlaamse overheid het via een uitbreiding van de waarborgregeling makkelijker maken om financiering voor hun werkkapitaal te vinden bij de bank. Via de bestaande waarborgregeling kunnen ondernemingen die geen financieringsovereenkomst kunnen afsluiten door een gebrek aan voldoende waarborgen, tot 75 procent van de verbintenissen laten afdekken door de Vlaamse overheid, in ruil voor een eenmalige premie. Zo neemt de Vlaamse overheid een deel van de risicopositie over van de bank. De corona-uitbreiding van de regeling (100 miljoen euro) zorgt ervoor dat ondernemingen en zelfstandigen ook voor bestaande niet-bancaire schulden (tot 12 maanden) een overbruggingskrediet kunnen laten waarborgen. Via de bestaande waarborgregeling kan de financiering van een dergelijke openstaande schuld slechts tot maximaal drie maanden worden gewaarborgd. De maatregel komt bovenop de bestaande waarborgen voor investeringskredieten en werkkapitaal. Verder maakt de bestaande regeling het ook al mogelijk om kredieten onder waarborg te verlengen of uitstel te vragen voor terugbetaling.

Wie gebruik wil maken van een financieringsvraag op basis van de corona-waarborgregeling, moet contact opnemen met de bank of leasingmaatschappij. Zij beslissen na analyse of je financiering in aanmerking komt voor een waarborg. Je zal daarbij moeten aantonen dat de financieringsvraag een gevolg is van de coronacrisis.

Neem hiervoor contact op met je bank of leasingmaatschappij

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP