Gemeente Gemeente Zele

Speelstraat

Een speelparadijs voor de kinderen. Een droom die werkelijkheid wordt? Willen jullie samen met jullie kinderen in de zomer genieten van een straat vol plezier en amper verkeer? Vraag dan zeker een speelstraat aan.

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is een openbare weg, of een stukje ervan, die tijdelijk en tijdens bepaalde uren wordt omgetoverd tot een heus speelparadijs voor alle kinderen uit de buurt. Een speelstraat bant immers het doorgaand verkeer uit de straat waardoor kinderen er zich naar hartenlust en zonder zorgen kunnen amuseren. Enkel bewoners van de straat of mensen die er een garage hebben mogen er ‘stapvoets' doorheen rijden.

Een speelstraat is tijdelijk¬†. Tijdens alle schoolvakanties kunnen de bewoners van de straat zich kandidaat stellen¬†. Om het doorgaand verkeer te weren krijgen de aanvragers een aantal hekken. Op de afgesproken tijdstippen kunnen ze die dan aan de toegangen van de straat plaatsen. Een speelstraathek is niet zomaar een hek: ze zijn voorzien van een C3 verkeersbord en een onderbord met de vermelding ‘speelstraat'. Meer informatie vind je in het speelstraatreglement.

De inrichting van een speelstraat is de keuze van de bewoners van die straat. Hoe de bewoners met hun speelstraat omgaan, welke speelinfrastructuur er geplaatst wordt, welke activiteiten er zich ontplooien is allemaal afhankelijk van de plaatselijke creativiteit en inzet. Een speelstraat is er in de eerste plaats voor kinderen van de buurt maar ervaring leert ons dat ook volwassenen volop genieten van het sociale aspect van een speelstraat.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP