Gemeente Gemeente Zele

Speel niet met vuur, hang rookmelders!

Gepubliceerd op  do 10 okt 2019
Brand verwoest niet alleen woningen, maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral rook slachtoffers. Rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. En dan bieden rookmelders bescherming: ze waarschuwen je bij brand. Een rookmelder klinkt dan als muziek in de oren!

Vanaf 1 januari 2020 moet elke woning voorzien zijn van rookmelders. Heb je al rookmelders hangen of heb je ze net opgehangen? Registreer ze dan voor eind 2019 op www.hangrookmelders.be en maak kans op een Beats headphone of een Spotify Premium maandabonnement.

Waarom rookmelders?

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij jezelf en je huisgenoten in veiligheid kan brengen. Om wettelijk in orde te zijn, moet elke woning op elke verdieping minstens één rookmelder hebben.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

Een goede rookmelder voldoet aan een aantal kenmerken:

  • CE gemarkeerd en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Een model met niet-vervangbare batterij en een levensduur van 10 jaar is aan te raden.
  • Kies voor een toestel dat beschikt over een testknop.

Plaats de rookmelders in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten (de kortste vluchtweg). Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, moeten minstens één rookmelder hebben. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt. Ook van toepassing op kelders en zolders in gedeeld gebruik (bv. in appartementsgebouwen en kamerwoningen).

Huisbezoek aanvragen?

Wil je advies van de brandweer over waar jij best rookmelders plaatst en de algemene brandveiligheid in jouw woning? Vraag dan een gratis huisbezoek aan via www.zoneoost.be.

Meer informatie?

Surf naar www.speelnietmetvuur.be.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP