Gemeente Gemeente Zele

Restanten boerderij uit ijzertijd gevonden op Dendermondebaan

Gepubliceerd op  wo 25 apr 2018
Op een voormalige paardenweide aan het gemeentelijk sportcomplex aan de Dendermondebaan verschijnt binnenkort een nieuw voetbalveld. Voorafgaand voerden archeologen van De Logi & Hoorne er eerst een archeologisch onderzoek uit en vonden daarbij restanten van een boerderij uit de ijzertijd.

 

Restanten late ijzertijd gevonden

Net onder de teeltaarde lagen de restanten van een boerderij uit de late ijzertijd, zo’n 2.500 tot 2.000 jaar geleden. De opbouw van het erf bestond uit een centraal gebouw dat niet alleen als huis diende, maar waar ook stallingen voor de dieren in ondergebracht waren. Daarrond stonden enkele bijgebouwen met verschillende functies, waaronder de opslag van graan, hooi en brandhout. Vaak is op een dergelijk erf ook een waterput aanwezig. Dat is meestal een diepe kuil die met houten elementen werd verstevigd zodat men zonder instortingsgevaar het grondwater kon putten.

Vijf schuurtjes en een waterput

Tijdens de opgraving vonden de archeologen geen centraal boerderijgebouw, maar wel alle andere elementen van een typisch erf. Behalve vijf schuurtjes ligt er dus ook een waterput. Omdat dergelijke waterputten tot onder de grondwatertafel reiken, bleven de onderste houten planken of staken sinds de opgave van de waterput onder grondwater en dus zonder zuurstof. Hierdoor werd het rottingsproces van het hout gestopt en blijven deze houten elementen vaak goed bewaard. In de opgegraven waterput bestond de versteviging uit verschillende verticaal ingeheide houten planken en aangepunte staken, en zelfs een onderdeel van een eikenhouten karrenwiel.

Rijke Zeelse geschiedenis

Het erf ligt op de rand van de dekzandrug waarop het centrum van Zele is ingeplant. Het binnengebied tussen de Dendermondebaan en de Rotstraat is echter een klein valleitje met een nattere bodem die bewoning hier minder evident maakt dan op de droge dekzandrug.  De opgraving leverde dan ook geen centraal boerderijgebouw op. Het bevond zich vermoedelijk net iets hogerop naar de Rotstraat toe. Het valleitje was vanwege het natter karakter ook in de ijzertijd mogelijk al als grasland of weiland in gebruik. De aanleg van het voetbalveld is historisch gezien dus correcter dan je op het eerste zicht zou vermoeden.
Door de opgraving van dit kleine terrein kon zo alweer een stukje van de puzzel van de rijke Zeelse geschiedenis worden onderzocht. En het bewijst dat het in Zele toch al minstens 2.500 jaar goed vertoeven is.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP