Gemeente Gemeente Zele

Regionaal Landschap Schelde-Durme

Regionaal Landschap Schelde-Durme: welkom in jouw landschap!

Zele is aangesloten bij Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD vzw), net als 21 andere gemeenten in de regio. Het multidisciplinair, ervaren RLSD-team staat inwoners en verenigingen graag bij voor vragen en advies over natuur, landschap en erfgoed. Samen met jou bouwt Regionaal Landschap Schelde-Durme aan kwaliteitsvolle en duurzame landschappen die de streek kleur geven.

Als koepelorganisatie betrekt RLSD bij elk project zoveel mogelijk partners: gemeentebesturen, provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, lokale verenigingen, enthousiaste inwoners… Door krachten en kennis te bundelen, komen ze tot een beter resultaat op maat van de streek en de lokale noden.

De acties en projecten zijn er voor alle inwoners in de streek. Het Landschapsloket geeft je gratis en vrijblijvend advies over poelen, inheemse aanplantingen, houtkanten of knotwilgen. Voor al je vragen over planten, dieren en biodiversiteit is er het Natuurloket. Het speelnatuurteam begeleidt scholen, jeugdverenigingen en gemeenten naar avontuurlijke en natuurlijke speelplekken. Hierbij staat participatie en co-creatie voorop: de betrokkenen bepalen mee hoe de speelruimte vorm krijgt. Wie op verkenning wil in het landschap, vindt heel wat inspiratie op de website via www.rlsd.be/fiets-en-wandelbrochures.

Negen gemeenten binnen het Regionaal Landschap, waaronder Zele, vormen ook de Intergemeentelijk Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Schelde-Durme. De IOED is een partner voor het lokaal en regionaal erfgoedbeleid. Als eigenaar van onroerend erfgoed kan je bij hen terecht voor advies. Maar ook geïnteresseerden zijn van harte welkom: de IOED organiseert lezingen, rondleidingen en andere inspirerende activiteiten rond erfgoed!

Het werkingsgebied van Regionaal Landschap Schelde-Durme strekt zicht uit over 22 gemeenten: Aalst, Berlare, Bornem, Buggenhout, Dendermonde, Destelbergen, Hamme, Kruibeke, Laarne, Lebbeke, Lede, Lokeren (vanaf 2021), Melle, Puurs-Sint-Amands, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas (vanaf 2021), Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen, Zele en Zwijndrecht. In heel Vlaanderen zijn er momenteel 16 regionale landschappen actief. Elke streek heeft immers een eigen identiteit en landschap. Wil je eens gluren bij die buren? Neem dan een kijkje op www.regionalelandschappen.be.

Interesse? Vragen? Contacteer ons!

Regionaal Landschap Schelde-Durme, Markt 1, 9230 Wetteren
www.rlsd.beinfo@rlsd.be | 052 33 89 10 | www.facebook.com/ScheldeDurme

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP