Gemeente Gemeente Zele

Recyclagepark

Voor wie?

Inwoners van Zele krijgen met hun identiteitskaart toegang tot het recyclagepark.

Ben je aan het (ver)bouwen in Zele, heb je een tweede verblijf of wens je als nabestaande van een inwoner van Zele gebruik te maken van het recyclagepark, dan kan je gebruik maken van een badge.

Bedrijven, scholen, tweede verblijven en verenigingen hebben sowieso een badge nodig om toegang te krijgen tot het recyclagepark.

Wanneer kan je langskomen?

Een bezoek aan het recyclagepark is alleen op afspraak, enkel op dinsdag kan je zonder afspraak terecht op het recyclagepark.

Een afspraak maken kan op de website van IDM via volgende link: https://idm.mijnrecyclagepark.be/ of telefonisch op het nummer 0800 166 36. Van daaruit wordt het ook mogelijk om via je account je volledige afvalverbruik van het recyclagepark en de huis-aan-huisophaling op te volgen.

Bezoekers registreren zich steeds bij het in- en uitrijden van het park, ofwel met identiteitskaart, ofwel met badge.

Aanvragen van een badge

Een badge kan aangevraagd worden via het e-loket

Het gebruiksklaar maken van een badge duurt een 3-tal dagen. De aanvrager ontvangt een seintje zodra de badge klaarligt. Deze kan afgehaald worden bij het team Omgeving-Milieu, na afspraak.

Er is een éénmalige kost van 25 euro voor het aanmaken van de badge. Het binnengebrachte afval wordt verrekend via de diftar-factuur.

Bij verlies of beschadiging van de badge kan een nieuwe aangevraagd worden mits betaling van 25 euro. In geen enkel geval is dit aankoopbedrag terugbetaalbaar.

Wat kan je aanbieden?

Bij het diftar-systeem worden de verschillende afvalsoorten onderverdeeld in 4 types: grofvuil, niet-recycleerbare fracties, recycleerbare fracties en gratis fracties

  • Grofvuil
  • Niet-recycleerbaar afval: asbesthoudend bouw- en sloopafval. Dit moet verplicht verpakt aangebracht aangebracht worden. Info via idm.be/asbest
  • Recycleerbaar afval: gemengd tuinafval en snoeihout, papier & karton, hol glas, harde plastic, plastic drankdoppen, plastic bloempotten, plastic plantentrays, EPS (isomo), CD- en DVD-doosjes, CD- en DVD-schijfjes, houtafval, metaalafval, vlak glas, steenpuin, gips & pleister (gyproc), cellenbeton (ytong), roofing, banden, textiel, kurk, kaarsresten, spoordwarsliggers.
  • Gratis afval: Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA), Klein Gevaarlijk Afval (KGA), frituuroliën en -vetten, batterijen, printercartridges en matrassen.

Daarvoor gelden volgende tarieven:

CATEGORIE TARIEVEN
  Gezinnen ingeschreven in de bevolkingsregisters van de gemeente Zele Alle andere bezoekers: bedrijven, instellingen, vrije beroepen, verenigingen, tweedeverblijvers, (ver)nieuwbouwers, …)
Grofvuil 0,20 EUR/kg 0,20 EUR/kg
Niet-recycleerbaar afval 0,10 EUR/kg 0,10 EUR/kg
Recycleerbaar afval 0,05 EUR/kg 0,05 EUR/kg
KGA gratis 0,05 EUR/kg
AEEA, matrassen gratis gratis
Wat is er nieuw?

Voor de meeste bezoekers zal een bezoek aan het recyclagepark gratis zijn, want voor de eerste 500 kg per jaar per gezin (recycleerbaar en niet-recycleerbaar afval) betaal je niets. Die 500 kg is een hoeveelheid waarmee gezinnen, die op een goede manier sorteren, gebruik maken van de huis-aan-huisinzamelingen en die afval zoveel mogelijk proberen vermijden, ruimschoots toekomen. De teller wordt elk jaar opnieuw op 0 kg gezet.

Grof vuil is voor iedereen betalend, vanaf de eerste aangeleverde kilogram.

Badgehouders betalen alle fracties vanaf de eerste aangeleverde kilogram.

Meer info

In de afvalkalender en in de Recycle!-app vind je ook alle praktische info over de werking van het recyclagepark. Heb je toch nog vragen, dan kan je uiteraard steeds terecht bij de parkwachters (0485 45 85 14) en bij IDM (09 298 21 10)

Gedetailleerde info vind je ook op: https://www.idm.be/recyclageparken/recyclagepark-zele

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP