Gemeente Gemeente Zele

Onthaalouders Nurtan en Tamara aan het woord

Gepubliceerd op  wo 17 feb 2021
Dat opvang goed is voor je kind en jezelf staat buiten kijf. Je kind leert zelfstandig worden en komt spelenderwijs in contact met taal, het leert met anderen omgaan, samen spelen en delen. We gingen praten met twee onthaalouders. Maak kennis met Tamara en Nurtan.


Waarom kozen jullie voor deze job?
Tamara De Schaepmeester, beter bekend als Tante Bella: Ik wist al vrij snel dat ik met kleine kindjes wou werken. Mijn jeugddroom was om mijn eigen kinderdagverblijf te starten. Na mijn studies begon ik er bij één te werken, maar na een tweetal jaar zette ik de stap naar onthaalouder. Dit bevalt me – na elf jaar – nog altijd zéér goed. Toen we bouwden besloten we om meteen een bijgebouw te voorzien voor de opvang, volledig uitgerust voor de kindjes. Een van de grote voordelen van onthaalouder zijn is dat ikzelf ook thuis ben voor mijn eigen kinderen. Ik heb die luxe als kind ook gekend en zou het voor mijn eigen kinderen niet anders willen.
Nurtan Karakelle: Ik werkte vroeger met bejaarden, maar moest daar om gezondheidsredenen mee stoppen. Ik wou heel graag in de zorg blijven werken want ik ben een sociaal iemand. Een
vriendin was onthaalouder en maakte me warm voor de job. Eerst vroeg ik me af of ik het wel zou kunnen want baby’s durven toch al eens huilen. Maar het bleek in me te zitten. Ondertussen doe ik het tien jaar en het bevalt me nog steeds enorm. Ik hoop het nog jaren te kunnen doen.

"Dat de ouders me in vertrouwen nemen, doet me veel plezier." - Tamara

Hoeveel kindjes vangen jullie op?
Tamara: Dat verschilt wat van periode tot periode, maar ongeveer zes kindjes per dag. Dat lijkt misschien veel, maar dat valt goed mee. De grotere zijn al wat zelfstandiger, de kleintjes slapen nog geregeld overdag.
Nurtan: Ik vang vijf tot zeven kindjes op.

Hoe zien jullie dagen eruit?
Nurtan: Om 7.30 uur komen de eerste kindjes aan, een uurtje later eten we een boterhammetje. Om 11.30 uur is het tijd voor het middagmaal. Ik kook elke dag met verse groenten, kip, vlees of vis. In de namiddag eten we fruit. Tussendoor spelen we samen, kijken
we in boekjes of naar dierenprenten. We leren de namen van de dieren of we doen hun geluiden na. Ik ben altijd blij als ik de kinderen iets kan leren.
Tamara: Vrij gelijkaardig, structuur geeft de kinderen houvast. Naarmate ze groter worden, hebben ze graag controle over de dingen. Door de vaste routine voelen ze zich geborgen omdat ze zelf al goed weten wat gaat komen. In de voormiddag, wanneer de kleintjes even slapen, hebben we tijd om te dansen, te schilderen, te kleuren … Dat vinden de oudsten superfijn om te doen. Rond 10.45 uur beginnen we op te ruimen, want dan wordt het tijd om te verluieren
en patatjes te eten. Als iedereen klaar is met eten en drinken, check ik nog even gauw de luiers, is het tijd om een boekje voor te lezen, knuffels en tutjes te geven. Een kus en hop naar bed. In de namiddag, als ze terug wakker zijn, wordt iedereen opgefrist en is het tijd voor fruit. Kort daarna gaan de eersten al naar huis, voor de anderen is er vrij spel.

"Ik heb spijt dat ik niet eerder onthaalouder geworden ben." - Nurtan

Hoe is het contact met de ouders?
Tamara: We zijn soms een luisterend oor voor de ouders. Dat ze me in vertrouwen nemen en weten dat ze met hun zorgen bij me terechtkunnen doet me veel plezier. Een ongerustheid delen zorgt vaak al voor opluchting. We hebben voldoende kennis om in te schatten of een bezorgdheid bij een kindje gegrond is of niet. We zijn er om te helpen waar we kunnen.

Wat is het mooiste aan jullie job?
Tamara: De verschillende karaktertjes, de liefde die je van hen krijgt en de evolutie die ze doormaken! Ik verbaas me er nog elke dag over hoe slim die kleine wezentjes zijn. Ze komen binnen als een kleine baby en groeien uit tot een kindje dat klaar is om de wereld te ontdekken.
Nurtan: Ik zie de kinderen heel graag genieten. Als we dansen of muziek maken. Als het hen lukt om geluid uit de blokfluit te krijgen bijvoorbeeld. Het is heel leuk als de ouders me vertellen dat ze thuis dingen doen die ze bij mij hebben aangeleerd. Hun eerste tandjes, hun eerste stapjes, heel vaak maak ik deze belangrijke momenten mee. Ik hoop nog lang onthaalouder te kunnen zijn. Eigenlijk heb ik spijt dat ik er niet eerder mee begonnen ben.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP