Gemeente Gemeente Zele

Nona Tollenaere wint opstelwedstrijd

Gepubliceerd op  vr 20 nov 2020
Rond 11 november wordt er naar jaarlijkse gewoonte aan de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar gevraagd een opstel te schrijven rond het thema 'oorlog'. Nona Tollenaere uit 5A van de Vlinderboom te Avermaat won met haar opstel 'Wat als ik moet vluchten?' de eerste prijs. Proficiat, Nona!

Wat als ik moet vluchten?

Als eerste hoop ik dat het nooit zover zal komen. Dat er nooit meer mensen op zo een wrede manier doodgaan. Moest het toch zover komen en ik zou moeten vluchten, zou ik niemand meer vertrouwen. Dat zou mij fataal kunnen worden.

Natuurlijk ben ik nog maar een kind en weet ik niet zoveel over de oorlog, dus ben ik niet zeker over de dingen die ik zeg. Ikzelf zou nooit aan zulke dingen meewerken, het is vreselijk in welke omstandigheden de mensen toen moesten leven.

Als ik zou moeten vluchten zou ik naar het huis van een familielid gaan of een verlaten huis zoeken om in te schuilen. Ik zou hopen dat ik niet word ontdekt of verraden. Ik zou hopen dat ik niet word doodgeschoten, ik zou hopen dat het de laatste keer is. Ik zou willen dat er nooit oorlog was gekomen.

Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Daar kunnen we niks aan veranderen. Als die oorlog er niet was geweest, zouden we hier ook nooit samen gekomen zijn. Dan zouden we ook niet weten dat men nooit zomaar iemand de schuld mag geven. Dan zouden al die overleden mensen een fantastisch leven hebben gehad.

Maar we staan hier, er is nu nog steeds oorlog, en dat zal altijd zo zijn. Wij hebben het misschien goed nu, maar andere mensen niet. Daarom staan we hier nu.

Nona Tollenaere

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP