Gemeente Gemeente Zele

Naar een klimaatvriendelijke én meer ontharde Tuinwijk

Gepubliceerd op  wo 19 mei 2021
De Tuinwijk wordt een stuk klimaatvriendelijker. Gemeente Zele en BOS+ werken samen om de vier pleintjes tussen de Kastanjelaan en de Olmenlaan onder handen te nemen. Ze worden onthard en krijgen, naast de bestaande bomen, een meer natuurlijke invulling.

Onze zomers worden steeds heter en droger, dat merk je eens zo hard in de bebouwde omgeving. Bomen, struiken en planten hebben een groot verkoelend vermogen. Door te gaan ontharden, komt er ook meer regenwater in het grondwater. Op die manier zorgen we voor klimaatadaptieve leefomgevingen. Bovendien zorgt groen in de buurt voor minder stress, een betere slaap en een goed humeur.

De pleintjes spelen ook een belangrijke sociale rol. Daarom wordt het ontwerp afgestemd op de noden en wensen van de buurtbewoners. De buurtbewoners die aan de pleintjes grenzen, krijgen een enquêteformulier in de bus. Ze kunnen dat inleveren in de brievenbus die staat op de hoek van de Olmenlaan en de Eikenlaan. De andere bewoners van de Tuinwijk krijgen de kans om hun mening te geven via Hoplr, het buurtplatform waarmee we sinds het begin van deze legislatuur werken. De buurt zal beslissen hoe de pleintjes vorm zullen krijgen. Door de enquête in te vullen kunnen ze  aangeven welke natuurelementen zij verkiezen: een open grasveld, (fruit)bomen, (bessen)struiken, bloembollen, een poeltje, … Tegelijk kunnen ze kiezen voor een (picknick)bank, een klein speeltoestel, een veerfiguur, of een speels natuurlijk element zoals een liggende boomstam of boomstamschijven. Zo creëren we niet alleen vier extra plaatsen om fijn te vertoeven, maar krijgt de buurt er ook vier ontmoetingsplaatsen bij.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP