Gemeente Gemeente Zele

Brandweerzone Oost werft aan!

Gepubliceerd op  do 17 aug 2023
Heb je een hart voor mensen én dieren en voel je het kriebelen om brandweervrijwilliger te worden? Brandweerzone Oost is op zoek naar straffe mannen en madammen voor post Zele!


Vrijwiillig brandweerman zijn dat is, kort gezegd, plezant. Het is een uitdagende en afwisselende job”, weet Mathieu Theus. “Interventies zijn nooit hetzelfde waardoor je automatisch de nodige afwisseling hebt. Iedereen met de juiste motivatie kan bij de brandweer aansluiten. Vooral je
mentaliteit is belangrijk. ’s Nachts opgeroepen worden, bijleren, oefenen … je moet dit allemaal willen doen. Maar als die motivatie er is, lukt het zeker wel.”

Wat doen brandweervrijwilligers allemaal?

Uiteraard blussen ze branden, maar het takenpakket omvat véél meer dan dat: ontzetten van slachtoffers na ongevallen, bijstand ziekenwagen, redden op hoogte, opruimen openbare weg …

Hoe gaat dat in zijn werk, brandweervrijwilliger zijn?

Jij bepaalt wanneer je beschikbaar bent voor een oproep. Er wordt verwacht dat je gemiddeld 25% van de tijd beschikbaar bent. Je kan net zo goed overdag als ’s nachts, in de week of in het weekend beschikbaar staan.

Hoeveel opleiding heb je nodig?

Eerst moet je het Federale Geschiktheidsattest behalen. Je wordt hierbij begeleid en goed voorbereid! Dan solliciteer je en na de aanwerving start je opleiding. Die mag je niet onderschatten: je krijgt 264 uur opleiding. Je wordt voor deze uren wel betaald en je kan halverwege starten als stagiair om bij sommige interventies alvast de handen uit de mouwen te steken.

Alle informatie vind je op www.vrijwilligerszoneoost.be.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP