Gemeente Gemeente Zele

Updates corona woonzorgcentra Zele

Gepubliceerd op  wo 01 apr 2020
Op deze pagina vind je steeds de meest recente informatie over de toestand in onze woonzorgcentra.

 

7 mei 2020 - WZC De Meander: test bewoners

Op vrijdag 1 mei werden alle 140 bewoners getest, ook hier kunnen we opgelucht en fier melden dat alle testen negatief zijn. Niemand is dus besmet met corona!

Deze resultaten zijn de beloning voor een wekenlange doorgedreven discipline in het omgaan met deze ‘bijzondere’ problematiek.  We zijn overtuigd dat onze strenge en strikte opvolging en aanpak van de door het Agentschap Zorg & Gezondheid opgelegde richtlijnen zinvol zijn.  We zijn er ons tevens volledig van bewust dat voorzichtigheid en discipline aanwezig moeten blijven.  We blijven bijgevolg continu alert om onze medewerkers en vrijwilligers steeds te wijzen op een doorgedreven (hand)hygiëne,  het houden van voldoende afstand (social distancing) en het ‘juiste’ gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. De strijd blijvend aangaan met dit verraderlijk virus is niet evident. We hopen alvast dat we gespaard blijven van een uitbraak in ons woonzorgcentrum en doen er intussen alles aan om het onze bewoners zo aangenaam mogelijk te maken en hen de beste zorgen te blijven aanbieden.  We zorgen ook maximaal voor hartverwarmende telefoon- en videogesprekken met de families, raamcontacten én … onze keukenploeg verwent de bewoners en medewerkers regelmatig met een extraatje!

1 mei 2020 - WZC De Meander: test medewerkers

Op dinsdag 28 april zijn alle medewerkers van woonzorgcentrum De Meander getest. Alle 120 stalen bleken negatief te zijn. Ook bij de medewerkers van onze thuiszorgdiensten die steeds aan het werk zijn gebleven, werden er geen problemen vastgesteld. Uiteraard moeten we allemaal alert en waakzaam blijven. We blijven inzetten op preventie en het toepassen van alle voorzorgsmaatregelen.

29 april 2020 - WZC De Meander: raamcontacten

Sinds 28 april is woonzorgcentrum De Meander gestart met raamcontacten. Hierdoor creëren we kansen om families en bewoners dichter bij elkaar te brengen. Voorlopig voorzien we deze bezoekmogelijkheden elke dinsdag en donderdag op afspraak. Een aantal bewoners hadden ondertussen een eerste ‘dicht’ contact met hun familie. Iedereen is zeer tevreden over het initiatief.

De veiligheid van onze bewoners blijft weliswaar onze topprioriteit. De bewoner zit binnen voor het raam en de bezoeker staat buiten. Er is een raam voorzien in plexiglas waardoor elk fysiek contact onmogelijk is.  De afgesproken uren van het bezoek blijven om de 14 dagen dezelfde zodat de bezoekers niet telkens moeten opgebeld worden.

Gemotiveerde en gedisciplineerde vrijwilligers brengen de bewoners op het afgesproken tijdstip naar het contactmoment. Zowel binnen als buiten wordt alles ontsmet na elk bezoek.


22 april 2020 - WZC De Vliet

Na de vaststelling dat een aantal van haar bewoners besmet raakten met het coronavirus,
verzamelde WZC De Vliet op eigen initiatief testmateriaal om al haar bewoners te testen op
COVID-19. In een eerste fase werden de bewoners van de zones waar een besmetting werd
vastgesteld getest. Sinds donderdag 16 april, beschikt het woonzorgcentrum over het nodige materiaal om ook de bewoners van de andere zones te testen. Op die manier kunnen ook asymptomatische bewoners met corona worden opgespoord.

Huidige stand van zaken: 22 bewoners testen positief (zijn besmet met corona), waarvan er momenteel 4 bewoners ernstig ziek zijn. Verschillende besmette bewoners zijn mild ziek of hebben geen symptomen. Het woonzorgcentrum betreurt sinds het begin van de crisis 5 COVIDgerelateerde overlijdens.

De bewoners van WZC De Vliet werden geherhuisvest volgens de resultaten van fase 1. De positief geteste bewoners werden gegroepeerd in een gesloten vleugel van afdeling De Parel. De negatief geteste bewoners kregen een kamer in een afgescheiden gedeelte van afdelingen De Parel en De Waterlelie. Om te voorzien in maximale bescherming worden ook deze bewoners nog gedurende 14 dagen verzorgd door personeel voorzien van volledig beschermende kledij. De maximale kamerisolatie blijft waar mogelijk van toepassing voor iedereen. Hierbij wordt het advies van Agentschap Zorg en Gezondheid strikt gevolgd en iedereen maximaal beschermd.

 
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP