Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus

Gepubliceerd op  ma 22 jun 2020
Aangepast volgens de beslissingen van 16 oktober 2020. Hou deze pagina in de gaten voor verdere updates.
Bedrijven Cafés, restaurants, eetgelegenheden, hotels en B&B's

Contact tracing

Coronalert-app

Coronacijfers Zele
Economie en werk Erediensten, huwelijken en begrafenissen Gemeentelijke dienstverlening Handelaars
Horeca - take away Markten, foren en evenementen Meertalige informatie Mondmaskers
Onderwijs Openbaar vervoer Private feesten en bijeenkomsten Protocollen per sector
Quarantaine Sport & cultuur Steunmaatregelen ondernemers Verzekering voor vrijwilligers
Woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum   #9240HELPT  

Het respecteren van de zes gouden regels blijft centraal staan in het beheer van de epidemie. Deze zes gouden regels zijn:

1. De hygiënemaatregelen blijven essentieel;
2. Buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen. Waar nodig moeten ruimtes voldoende worden verlucht;
3. Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor mensen die tot een risicogroep behoren. Met dit in het achterhoofd is een handvest opgesteld om ouderen te helpen hun plaats in de samenleving in alle veiligheid terug te vinden. U kunt het raadplegen op het volgende adres: https://d34j62pglfm3rr.cloudfront.net/downloads/Chartre_Senior_NL.pdf.
4. De veiligheidsafstand van 1,5 meter blijft gelden, behalve voor mensen die onder hetzelfde dak wonen onderling of onderling tussen personen die elkaar ontmoeten in het kader van duurzaam onderhouden nauwere contacten, voor kinderen tot en met 12 jaar onderling en tussen begeleiders enerzijds en personen die nood hebben aan begeleiding anderzijds. Wie deze veiligheidsafstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen;
5. In deze fase van de epidemie is het aanbevolen dat elke persoon zich beperkt tot 1 nauw contact (buiten het huishouden).
6. Samenscholingen zijn beperkt tot maximaal 4 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Uitzonderingen in het ministerieel besluit buiten beschouwing gelaten.

Verstrenging maatregelen vanaf 19 oktober:

  • Nauwe contacten: beperking tot maximum 1 nauw contact per persoon (buiten het huishouden). Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker.
  • Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 dezelfde personen per huishouden, met respecteren veilige afstand of mondmasker.
  • Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: gesloten
  • Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
  • Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
  • Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week

Het strikt opvolgen van deze maatregelen is absoluut noodzakelijk om onze gezondheidszorg te beschermen, scholen maximaal open te houden en onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Volgt men deze maatregelen niet dan zullen nog strengere maatregelen noodzakelijk zijn. Ons sociaal leven zal verder worden ingeperkt en onze economie ernstige schade toegebracht. Het opvolgen van de maatregelen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Iedereen is vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht een mondmasker te dragen wanneer het onmogelijk is om de naleving van de regels van social distancing te garanderen.

Centraal infopunt gemeente


Informatie over coronavirus

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP