Gemeente Gemeente Zele

Gezocht: herinneringen over Zeelse Onze-Lieve-Vrouw van Banneuxkapel

Gepubliceerd op  ma 05 aug 2019
Voor het project ‘De Kapellekesgangers’ is de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED Schelde-Durme) op zoek naar herinneringen over de Zeelse Onze-Lieve-Vrouw van Banneuxkapel. Ken jij mensen die de bouw ervan sponsorden? Zong je er als kind liedjes of heb je foto's? Laat het ons weten!

 

De kapel werd in 1958 opgericht in de Veldekensstraat en bekostigd door de wijkbewoners. Heb jij verhalen, foto's of andere informatie over de kapel? Laat het dan voor 1 november weten via audrey@rlsd.be.

 

Het project 'De Kapellekesgangers' 

Ooit stonden kapellen centraal tijdens processies of in tijden van nood, maar wanneer ze hun oorspronkelijke functie dreigen te verliezen, staan ze er meestal verwaarloosd bij. De teloorgang wenkt om de hoek nu veel kapeleigenaars niet weten waar ze de tijd en middelen moeten halen om hun kapel te onderhouden. Dat wilt het IOED voorkomen, want de kapellen zijn klein waardevol erfgoed in de regio.

Enerzijds wilt het IOED met dit project de kapeleigenaars helpen om alternatieve financieringsbronnen te vinden, anderzijds wilt men ook zoeken naar nieuwe vrijwilligers die de kapel in de toekomst mee willen onderhouden. De Onze-Lieve-Vrouwkapel van Banneux in Zele vormt samen met de Heilige-Anna-kapel in Wetteren een pilootlocatie voor ‘De Kapellekesgangers’. Na afloop van het project willen de eigenaars hun ervaringen met andere kapeleigenaars hopelijk delen. Dat zou een opsteker zijn voor de toekomst van andere kapellen uit de buurt.

In juli schoot dit project uit de startblokken met een inspectie van de dienst monumentenwacht, die de schade aan de kapellen in kaart bracht. In een volgende fase wilt het IOED de kapeleigenaars helpen bij het zoeken naar middelen voor de renovatie en een oproep lanceren naar extra helpende handen, die de kapel mee kunnen onderhouden.

 

Meer informatie

09 210 90 66 | audrey@rlsd.be

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP