Gemeente Gemeente Zele

Techniekacademie Zele opent binnenkort de deuren

Gepubliceerd op  vr 05 jul 2019
Vanaf 18 september 2019 start ‘Techniekacademie Zele’. De Techniekacademie wil kinderen van 10 tot 12 jaar op een unieke wijze laten kennismaken met techniek en technologie (STEM). Het project is al een succes in heel wat West- en Oost-Vlaamse gemeenten.

 

De Techniekacademie werd in het leven geroepen om het structurele tekort aan technische en wetenschappelijke profielen aan te pakken en om interesse in techniek te stimuleren. Kinderen ontdekken op unieke wijze techniek en wetenschap.

Dat het gemeentebestuur de Techniekacademie naar Zele haalt, is geen toeval. “De bedrijven op onze twee bedrijventerreinen zijn permanent op zoek naar technische geschoolde werkkrachten. Er zijn dus heel wat tewerkstellingsmogelijkheden in eigen streek voor wie goed technisch opgeleid is. We hebben er dus alle baat bij onze kinderen ook dat domein te laten verkennen. Daarnaast is het voor Zele een mooie kans om het vrijetijdsaanbod voor kinderen uit te breiden met techniek. Inzetten op techniek is inzetten op de toekomst!” stelt schepen van Onderwijs Tineke Lootens.

Het nieuwe initiatief van het Zeelse gemeentebestuur en Hogeschool VIVES, loopt in samenwerking met OLVI-PIUS X, GO!Talent en De Schooltas. Het biedt 2 groepen van 20
kinderen van 10 tot 12 jaar de kans deel te nemen aan 12 workshops die telkens twee uur duren. In deze sessies brengt de academie de kinderen op een creatieve manier in contact met chemie, hout, metaal/kunststof, elektriciteit, elektronica en informatie/robotica.


De workshops gaan door van 18 september tot 11 december telkens op woensdagnamiddag. Er is keuze uit 2 momenten: van 13.30 tot 15.30 uur of van 16 tot 18 uur. De workshops vinden plaats in het A-gebouw van OLVI-PIUS X (Kapellestraat 7 – ingang Collegestraat).


Inschrijven kan vanaf 7 september. Al kan je je nu al aanmelden via http://www.techniekacademie-zele.be/inschrijving om een mailtje te ontvangen op het moment dat de inschrijvingen openen. De deelnameprijs bedraagt 50 euro, materiaal en verzekering inbegrepen. Voor het tweede kind uit hetzelfde gezin bedraagt de deelnameprijs 45 euro. De overige kosten worden gedragen door sponsors en het gemeentebestuur.


Dat techniek uitsluitend iets voor jongens zou zijn, weerlegt schepen Lootens onmiddellijk: “Uit
inschrijvingen in andere gemeenten blijkt dat de Techniekacademie ook heel wat meisjes aantrekt. Het gaat hier vaak om 20 % tot 25 % van de deelnemers. De Techniekacademie is er voor iedereen. Ook kinderen uit kwetsbare gezinnen, willen we de kans geven zich optimaal te ontwikkelen. Zij kunnen inschrijven aan een verlaagd tarief als ze zich aanmelden via ROTZ en partners.”

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP