Gemeente Gemeente Zele

Het project

Het marktplein wordt volledig herdacht vanuit een nieuwe mobiliteits-, landschaps- en gebruikslogica. Het weren van het doorgaand verkeer over het marktplein biedt heel wat kansen. De vrijgekomen ruimte wordt ingericht met extra plein- en groenruimte, zodat het er aangenaam wandelen, winkelen en verblijven is.

De markt doet ook dienst als evenementenplein waar de dinsdagmarkt en andere evenementen plaatsvinden. De belevingswaarde van het plein is gevoelig verhoogd. Er wordt ruimte gegeven aan terrassen, een bushalte en een vlotte fietsverbinding.

Algemeen wordt ingezet op de sfeer van een parkplein of parktuin, met de faciliteiten van een evenementenplein. Zo zal er ruimte komen voor zitgelegenheden gelinkt aan groene ruimtes. Daarnaast voorzien we enkele spelprikkels voor kinderen. Beiden stimuleren het dagelijks gebruik van het plein en zorgen ervoor dat het een aangename en ontvankelijke publieke ruimte wordt.

Een waterspiegel zal geïntegreerd worden in het voorplein voor de kerk. Deze weerspiegelt de unieke gevel van de kerk. Wanneer het plein voor evenementen of de markt gebruikt wordt, kan de waterspiegel gewoon uitgezet worden.

Tot slot worden er ook enkele fonteintjes geïntegreerd in de waterspiegel, wat een extra spelprikkel met zich meebrengt voor de kinderen en ook meteen een verkoelend effect geeft in de zomer. De waterspiegel en de fonteintjes worden gevoed door het regenwater van het dak van de kerk.

Een dergelijke ingrijpende renovatie heeft heel wat voeten in de aarde. Enige hinder tijdens de werken is dan ook onvermijdelijk. We doen er alles aan om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, zodat onze handelaars en bewoners minimale hinder ondervinden. Als alles loopt zoals gepland, ziet onze handelskern er in 2024 helemaal anders uit!

Geraamde kostprijs
Riolering, vergroening, inrichting € 3.644.828
Subsidie VLAIO voor de inrichting van het marktplein als duurzaam bereikbare handelskern    € 500.000
Subsidie aanleg Hoppinpunt De Lijn      € 50.000
inclusief BTW  
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP