Gemeente Gemeente Zele

Nieuwe kleuterklassen voor Gemeentelijke School

Gepubliceerd op  vr 02 sep 2022
Dit schooljaar wordt bijzonder voor de Gemeentelijke School: om een antwoord te bieden op alle noden en uitdagingen van de kleuterschool nu en in de toekomst, begint eind 2022 de praktische voorbereiding van een nieuwbouwproject. Begin 2023 is de start van de eigenlijke bouwwerken gepland.

Op de plaats waar nu de oudste kleuterklassen staan, zal een nieuw gebouw met twee bouwlagen verrijzen. Op het gelijkvloers komen negen kleuterklassen met klastuintjes en aangepast sanitair, een centrale binnenspeelruimte en een zorg- en vergaderlokaal. Op de verdieping komt er extra plaats voor het 1ste leerjaar (drie klassen) en een buitenleerterras. Een deel van de speelplaats en schoolomgeving krijgt een ‘groene
make-over’.


Dit nieuwbouwproject is nodig gezien de vele noden en uitdagingen waarvoor het hedendaagse onderwijs staat. De gemeente wil de kinderen alle kansen geven om zowel in de klas te leren als daarbuiten. Het nieuwe gebouw biedt ook meer mogelijkheden om te leren van elkaar. Met flexibele klaswanden, klastuintjes en een buitenleerterras zetten we een belangrijke stap naar co-teaching en omgevingseducatie in de school.


Ook met betrekking tot het klimaat maken we een belangrijke sprong. Energie zal geproduceerd worden met een warmtepomp en zonnepanelen, twee wadi’s zorgen voor opvang van het regenwater en een grotere fietsenstalling moedigt duurzame verplaatsingen aan. Het groen van de nieuwe speelplaats trekken we door tot aan de straatkant, waardoor het in de buurt van de school aangenamer wordt om te wonen.


Dat het nieuwe gebouw toelaat om de samenwerking met het deeltijds kunstonderwijs en externe partners verder te optimaliseren, is mooi meegenomen.


De bouwwerken starten idealiter uiterlijk begin 2023. Voor de zes oude kleuterklassen wordt er tijdelijk andere huisvesting voorzien binnen de school zelf.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP