Gemeente Gemeente Zele

Mentaal welzijn van jongeren en ouders

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Als je het even moeilijk hebt en je weet zelf niet meer hoe het verder moet, dan is het vaak een goed idee om er met een neutrale persoon over te praten. Daarom lijsten we even de belangrijkste hulplijnen op waar je terecht kunt met vragen rond mentale gezondheid.

Online hulp

Awel

Voor jongeren: gesprek via chat, e-mail of telefoon (102). Dit is volledig anoniem en gratis.

Tip voor ouders: Beluister de podcast "Luister" op www.awel.be (tips over hoe je in gesprek kan gaan met jongeren).

NokNok.be

Voor jongeren (specifiek 12- 16-jarigen): tips en info rond thema's waarmee jij worstelt.

WATWAT.be

Voor jongeren: vragen en antwoorden rond allerlei thema's zoals seksualiteit, donkere gedachten, coronavaccinatie ...

 CLBCh@t

Voor jongeren: praat in de chat met een medewerker van het CLB. Je kan je verhaal vertellen, een vraag stellen … of samen met je chatbegeleider bekijken wat je zou willen bereiken, en hoe je dat kan aanpakken.

 Lumi

Voor jongeren: zoekend, twijfelend, trans*, holebi, queer, aseksueel ... mezelf. Hier kan je terecht voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur.

Tip voor ouders: heeft je kind twijfels of vragen over diens gender of (x/v/m) of seksuele voorkeur? Hier vind je tips om hen te ondersteunen. https://www.lumi.be/ouders 

Tele-Onthaal

Iedereen: 24 op 24 en 7 op 7 staan medewerkers van Tele-Onthaal klaar om naar jouw vragen, gedachten en gevoelens te luisteren. Je kan hen anoniem en gratis bereiken via telefoon (106) of chat.

Zelfmoordlijn 1813

Iedereen: heb je dringend nood aan een anoniem gesprek. Je kan altijd bellen naar 1813. Elk gesprek is gratis en anoniem.

De Druglijn

Iedereen: vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Een gesprek via chat- email of telefoon (078 15 10 20) kan het verschil maken. Elk gesprek is anoniem.  


Fysiek gesprek

CLB Soms is een telefonisch gesprek of chatbericht niet genoeg. Daarom is er vaak een CLB-medewerker aanwezig op school. Via het CLB van jouw school kan je bovendien altijd een afspraak maken met een psycholoog. Dit is volledig gratis. 
JAC

Zowel in Lokeren als in Dendermonde is een Jongeren Advies Centrum (JAC) te vinden. Omwille van coronamaatregelen kan je nu enkel langsgaan op afspraak. Dit is volledig gratis.

Zelfstandig psycholoog vind-een-psycholoog.be Zoek je een psycholoog in jouw buurt? Op vind-een-psycholoog.be vind je een overzicht van alle psychologen. Een gesprek met een zelfstandig psycholoog is vaak duurder, maar je mutualiteit betaalt dit grotendeels terug. Voor deze terugbetaling is een doorverwijzing van de arts wel nodig.
ROTZ - Huis van het Kind Zele

Voor ouders: Nood aan een neutrale gesprekspartner? Iemand die samen met jou meedenkt over het welzijn en de opvoeding van je kind(eren)?

Maak dan een afspraak met de gezinsondersteuner (052 45 98 16 - rotz@zele.be). Een adviesgesprek is gratis, maar je maakt wel best een afspraak (052 45 98 16 of rotz@zele.be). Indien nodig, verwijst zij je vlot en warm door naar andere dienst- en hulpverlening. 

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP