Gemeente Gemeente Zele

Meldpunt grensoverschrijdend gedrag

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van ongewenst gedrag van anderen dat jouw persoonlijke grenzen overschrijdt. Probeer steeds naar de andere toe duidelijk te maken wat voor jou wel of niet kan. Ongewenst seksueel gedrag kan verschillende vormen aannemen, van ongepaste seksueel getinte opmerkingen tot ongepaste aanrakingen en sexting (seksueel getinte inhoud sms/mms'en) tot stalking en verkrachting.

 

Hoe kan je reageren als je zelf slachtoffer bent?

Natuurlijk moet je altijd in de eerste plaats je eigen veiligheid garanderen. Probeer zeker passanten te betrekken, en meld het ook achteraf aan familie of vrienden. Maak het bespreekbaar.

  1. Probeer kalm te blijven. Ga niet schelden of beledigen.
  2. Gebruik ‘ik’-boodschappen. Bv. “Ik vind jouw gedrag vervelend. Ik ga niets met je drinken en ik wil dat je me NU met rust laat.”
  3. Spreek omstaanders persoonlijk aan als je expliciet wil dat ze jou ter hulp komen. Pas dan zullen ze zich voor jou verantwoordelijk voelen. Bv. “Hé meneer met de rode pet …”
  4. Hou de belager op een afstand.
  5. Contacteer een vertrouwd iemand of de hulpdiensten

 

Hoe kan je reageren als je het bij iemand anders ziet gebeuren?

Als omstaander kan je een groot verschil maken. In plaats van de situatie te negeren en verder te wandelen, is het belangrijk om het bystander-effect te doorbreken en actief te reageren. Ook hier: vergeet vooral niet je eigen veiligheid en die van het slachtoffer te garanderen.

  1. Ga fysiek dichter bij het slachtoffer staan en geef hem of haar zo het gevoel er niet alleen voor te staan.
  2. Maak effectief contact met het slachtoffer. Doe alsof je haar of hem kent, en knoop een willekeurig gesprek aan. Vraag bijvoorbeeld hoe laat het is.
  3. Vraag letterlijk of er een probleem is als je de ernst van de situatie moeilijk kan inschatten. Vraag bv. “Is alles oké?” of “Heb je hulp nodig?”.
  4. Blijf bij het slachtoffer tot de belager afdruipt en het slachtoffer zich weer veilig voelt.

Waar kan je terecht?

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP