Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Reizen

Gepubliceerd op  di 14 jul 2020
Reizen buiten de EU zijn niet toegelaten. Reizen binnen de EU wel, mits het opvolgen van bepaalde voorwaarden.

(Laatste aanpassing: 07/08 - 16.00 u.)

Reizen is mogelijk naar:

Bulgarije

Frankrijk

Griekenland

Hongarije

Italië

Kroatië

Liechtenstein

Oostenrijk

Polen

Portugal

Slovakije

Spanje

Tsjechië 

Zwitserland

Reizen is mogelijk mits voorwaarden:

Cyprus (test verplicht)

Denemarken (test verplicht voor Groenland en de Faeröer-eilanden)

Duitsland (quarantaine)

Estland (quarantaine)

Ierland (quarantaine)

IJsland (test verplicht of quarantaine)

Letland (quarantaine)

Nederland (quarantaine)

Noorwegen (quarantaine)

Slovenië (quarantaine)

Verenigd Koninkrijk (quarantaine)

Verhoogde waakzaamheid voor:

Bulgarije: regio’s Severen tsentralen, Yugoiztochen, Yuzhen tsentralen

Frankrijk: Régio Île de France, département du Nord, departementen Meurthe-et-Moselle en Vosges, departement Sarthe, departement Ile-et-Vilaine, departement Gard, departement Haute-Garonne, departementen Loire en Haute-Savoie, departementen Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône

Kroatië: provincies Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Split-Dalmatië, Istrië en Zagreb 

Luxemburg 

Malta 

Nederland: provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland

Oostenrijk: Deelstaten Opper-Oostenrijk en Wenen 

Polen: provincies Klein-Polen en Silezië 

Portugal: regio Algarve, Grootstedelijk gebied Lissabon 

Roemenië: regio’s Vest, Bucure?ti-Ilfov, Nord Est, Nord Vest 

Slovenië: regio Oost Slovenië 

Spanje: Autonome regio Madrid; provincie Girona en provincie Tarragona (autonome regio Catalonië); autonome regio Baskenland; autonome regio La Rioja; provincie Soria (autonome regio Castilla y Leon); provincie Guadalajara (autonome regio Castilla-La Mancha); provincie Castellón en provincie Valencia (autonome regio Valencia); autonome regio Murcia; provincie Almeria (autonome regio Andalusia); Balearen

Tsjechië: regio's Praag, Midden-Bohemen, Jihovýchod en Moravië-Silezië  

Zweden 

Zwitserland: kantons Graubünden, Zug en Schaffhausen

Reizen is niet mogelijk of niet toegelaten naar:

Bulgarjie: regio’s Severoiztochen, Yugozapaden

Finland

Frankrijk: Mayenne (departement)

Kroatië: provincie Vukovar-Srijem

Litouwen 

Roemenië: regio’s Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia

Spanje: Autonome regio Aragón; autonome regio Navarra; provincie Barcelona en provincie Lleida (autonome regio Catalonië) 

Verenigd Koninkrijk: Leicester, Aberdeen 

Zwitserland:  kanton Genève

Reizen binnen Europa: let op de kleurencode van je bestemming

Het gaat om de Europese lidstaten en/of leden van de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk (31 landen). Buiten dit gebied is er een formeel reisverbod voor toerisme vanuit België.

De lijst met Europese lidstaten en/of landen die tot de Schengenzone behoren wordt nu ingedeeld in rode, oranje en groene zones. Deze zones worden regelmatig bijgewerkt en gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

1. Groene zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waar er geen of een laag gezondheidsrisico is vastgesteld.

Voor deze zones gelden geen reisbeperkingen, maar blijft het belangrijk dat u het reisadvies leest vóór u naar uw bestemming vertrekt. Volg tijdens uw verblijf ook steeds de aanbevelingen van de plaatselijke overheid op vlak van hygiëne- en afstandsmaatregelen en het dragen van mondmaskers.

2. Oranje zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waarvoor een gematigd hoog risico op besmetting is vastgesteld.

Er is geen reisverbod naar deze zones. Controleer vóór je vertrek het reisadvies voor deze bestemmingen, want het is mogelijk dat de plaatselijke overheid één of meerdere beperkingen oplegt aan toeristen uit België. Dat kan een verplichting zijn om je te registreren, het voorleggen van een recente negatieve coronatest tot zelfs een quarantaine ter plaatse.

Reizigers die toch terugkeren uit deze zones, zullen gevraagd worden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

3. Rode zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht of waar Belgische toeristen een zeer hoog risico lopen op besmetting.

Het verbod op niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk blijft van kracht tot nader order. Momenteel worden deze landen beschouwd als rode zones.

Voor deze zones vaardigt België een formeel reisverbod uit voor alle toeristische of “niet-essentiële” verplaatsingen. Reizigers die desondanks terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisico-contacten”, wat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine of zelfisolatie moeten.

Passenger Locator Form

Alle reizigers die naar België reizen van buiten de EU, Schengenzone en Verenigd Koninkrijk moeten een Passenger Locator Form in te vullen. Dit kan je HIER terugvinden. Eenmaal ingevuld stuur je dit document per mail naar PLFBelgium@health.fgov.be.

Turkije of Marokko

Turkije

Niet-essentiële reizen van België naar Turkije zijn verboden!

Belgen die zich in Turkije bevinden en die wensen terug te keren naar België  worden verzocht: hun verblijf te registreren en te blijven actualiseren op het Travellers online platform https://travellersonline.diplomatie.be(externe link)); bij de luchtvaartmaatschappijen te informeren naar de beschikbare vluchten naar België en Europa.

Het is momenteel mogelijk om Turkije over land te verlaten maar dit kan voorlopig enkel via Bulgarije. In geval van nood, kunnen de betrokkenen de Ambassade in Ankara of het Consulaat-generaal te Istanboel contacteren of zich richten tot de lokale autoriteiten voor assistentie. 


Marokko

Sinds 22 maart is het Marokkaanse luchtruim permanent gesloten.

Er zijn dus geen vluchten meer naar België of Europa. De landgrenzen van de Spaanse enclaves (Ceuta en Melilla) zijn nu ook definief gesloten.

Reizen van en naar Marokko is daarom tot nader order opgeschort.

De Belgische autoriteiten blijven de ontwikkelingen dagelijks volgen en staan hierbij in nauw contact met de Marokkaanse autoriteiten.

We nodigen Belgen die in Marokko zijn gestrand uit zich in te schrijven op het Travellers online platform: https://travellersonline.diplomatie.be(externe link). Reizigers die zich op Travellers Online hebben geregistreerd worden op de hoogte van de ontwikkelingen gehouden.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP