Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Overbruggingsrecht

Gepubliceerd op  ma 23 mrt 2020

In het kader van de coronacrisis versoepelt men de toekenning van het Corona overbruggingsrecht in het kader van overmacht (3de pijler van het overbruggingsrecht). In volgende situaties kan je in aanmerking komen voor het tijdelijk Corona-overbruggingsrecht-:

  • de overheid heeft je verplicht om je activiteit gedeeltelijk of volledig te onderbreken. Je komt meteen in aanmerking voor de toekenning van het overbruggingsrecht. Er is dus geen minimumduur van onderbreking vereist.
  • de overheid heeft je niet verplicht uw activiteit gedeeltelijk of volledig te onderbreken maar je ziet je wel genoodzaakt om als gevolg van de coronacrisis uw activiteit te onderbreken gedurende een periode van ten minste 7 dagen.

Als voorwaarden gelden dat je :

  • zelfstandige in hoofdberoep, helper of meewerkende echtgenoot of echtgenote bent;
  • ingeschreven bent in het Belgische Rijksregister;
  • geen vervangingsinkomen geniet.

Opgelet : in tegenstelling tot sommige pijlers van het klassieke overbruggingsrecht is voor het Coronaoverbruggingsrecht geen attest van de RVA vereist om te bewijzen dat u niet in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering.

De maandelijkse uitkering verschilt in functie van de gezinslast (zonder gezinslast en met gezinslast). Om de gezinssituatie te bepalen is er geen attest van de ziekenfonds vereist en volstaat een verklaring op eer van de zelfstandige dat hij al dan niet gezinslast heeft.

Volledige uitkering met gezinslast: € 1 614,10
Volledige uitkering zonder gezinslast: € 1 291,69
Gedeeltelijke uitkering met gezinslast: € 807,05
Gedeeltelijke uitkering zonder gezinslast: € 645,85

Aanvragen kan voor de maanden maart, april en mei.

Voor meer informatie kan je terecht bij je sociaalverzekeringsfonds.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP