Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Openbaar vervoer

Gepubliceerd op  vr 13 mrt 2020

Openbaar vervoer

De Nationale Veiligheidsraad besliste eind vorige week over een pakket richtlijnen om de light lockdown gradueel te versoepelen. Hierna een overzicht van de impact op bussen en trams van De Lijn.

Vanaf 4 mei

  • Verplicht gebruik van mondmasker op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder.  Bedek je mond en neus met een comfortmasker of alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of bandana.

Wat de procedure is als er een klant opstapt zonder beschermingsmiddel, is nog niet uitgeklaard.

De burgers worden gevraagd om drukte en spituren te vermijden op bussen en trams. Er wordt gevraagd om eigen verplaatsingsmiddelen te geven om voorrang te geven aan wie het openbaar vervoer het hardst nodig heeft.

  • We rijden op weekdagen opnieuw volgens de P2 dienstregeling. Dit is de dienstregeling van toepassing op week-schooldagen, met uitzondering van Antwerpen waar nog een andere dienstregeling van toepassing is. De belbussen blijven op stal gezien het onhaalbaar is de social distance op deze voertuigen te garanderen of af te dwingen.
  • De richtlijn rond social distancing blijft behouden op de voertuigen van De Lijn. We ontvangen geen cash op de voertuigen en reizigers blijven achteraan opstappen.

Vanaf 11 mei

  • De Lijnwinkels gaan opnieuw open. Waar de medewerkers niet achter glas zitten, wordt een plexiwand geplaatst. De Lijn aanvaardt voorlopig enkel betalingen met bankkaart en zorgt voor oorstokjes waarmee de klant de betaalterminal kan bedienen. De balies zijn uitgerust met alcoholgel voor de klant. Afstandsmarkering moeten zorgen voor voldoende afstand tussen de wachtende klanten.

Vanaf 18 mei, als de scholen weer op gang komen, verwacht De Lijn geleidelijk aan opnieuw meer reizigers. De Lijn is zich aan het voorbereiden hoe deze drukte kan opgevangen worden en welke extra maatregelen genomen moeten worden.

Andere

In tegenstelling tot boten en cruiseschepen, worden de reizen met ferry niet beschouwd als recreatieve activiteiten maar als een transportmiddel. De oversteken met ferry's zijn bijgevolg niet verboden maar, zoals steeds, blijven de basismaatregelen met betrekking tot hygiëne en social distancing van toepassing.

Deelauto's

Is het nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken? Evenwel deelsteps en deelfietsen?
Ja, deze worden beschouwd als transportmiddel en zijn bijgevolg niet verboden. Gocarts voor een of meerdere personen worden beschouwd als recreatieve activiteiten en zijn bijgevolg verboden.

Voorlopig zijn er geen beperkende maatregelen voor luchthavens. Maar elke niet-essentiële reis naar het buitenland is verboden. Internationaal goederentransport blijft toegelaten.

Plexiglas

Plexiglas zorgt voor voldoende bescherming en de installatie kan toegelaten worden in vervoersmiddelen.

Vervoer van personen met een handicap of met een beperkte mobiliteit

Het belangrijkste is dat er geen nieuwe sociale mixen ontstaan. Het vervoer kan dus voortgaan maar er moet zoveel mogelijk over gewaakt worden dat dezelfde combinatie chauffeurs en personen met beperkte mobilitiet/handicap worden behouden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Vrijwillig transport van mindervaliden en hulpbehoevende kan gewoon doorgaan, maar met slechts één persoon bovenop de chauffeur per traject.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP