Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Openbaar vervoer

Gepubliceerd op  vr 13 mrt 2020

Openbaar vervoer moet zo georganiseerd worden zodat social distancing gegarandeerd is.

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten. 

In tegenstelling tot boten en cruiseschepen, worden de reizen met ferry niet beschouwd als recreatieve activiteiten maar als een transportmiddel. De oversteken met ferry's zijn bijgevolg niet verboden maar, zoals steeds, blijven de basismaatregelen met betrekking tot hygiëne en social distancing van toepassing.

Is het nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken? Evenwel deelsteps en deelfietsen?
Ja, deze worden beschouwd als transportmiddel en zijn bijgevolg niet verboden. Gocarts voor een of meerdere personen worden beschouwd als recreatieve activiteiten en zijn bijgevolg verboden.

Voorlopig zijn er geen beperkende maatregelen voor luchthavens. Maar elke niet-essentiële reis naar het buitenland is verboden. Internationaal goederentransport blijft toegelaten.

Vervoer van personen met een handicap of met een beperkte mobiliteit

Het belangrijkste is dat er geen nieuwe sociale mixen ontstaan. Het vervoer kan dus voortgaan maar er moet zoveel mogelijk over gewaakt worden dat dezelfde combinatie chauffeurs en personen met beperkte mobilitiet/handicap worden behouden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Vrijwillig transport van mindervaliden en hulpbehoevende kan gewoon doorgaan, maar met slechts één persoon bovenop de chauffeur per traject.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP