Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Mondmaskers

Gepubliceerd op  ma 20 apr 2020

Overdracht van COVID-19 gebeurt via druppeltjes en contact met besmette oppervlakken, niet door de lucht. Daarom biedt het dragen van een mondmasker geen bescherming tegen infectie, indien men geen nauw contact heeft met een zieke persoon.

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. Dat wordt:

  • Sterk aanbevolen in de openbare ruimte, in winkels en op markten voor klanten.
  • Verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Het rijdend personeel van de openbare vervoersmaatschappijen is niet verplicht om de mond en neus te bedekken, voor zover enerzijds de bestuurder goed geïsoleerd is in een cabine.
  • Verplicht op de luchthaven.
  • Verplicht voor bedrijven die de social distance niet kunnen garanderen.
  • Verplicht voor marktkramers en hun personeel.
  • Verplicht voor contactberoepen en hun klanten vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd door de klant zelf voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.

Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

Voor meer informatie over stoffen mondmaskers kan je hier terecht.

Zeelse mondmaskers

De bedeling van Zeelse mondmaskers is voorzien in de week van 18 mei. Tot die tijd kan je gebruik maken van eigen materiaal om je neus en mond te bedekken. Dat is van belang in situaties waar je onvoldoende afstand van elkaar kan houden. 

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP