Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Handelaars

Gepubliceerd op  vr 13 mrt 2020

Grootwarenhuizen

Toegang tot supermarkten zal op een gecontroleerde manier gebeuren, met een maximum aantal klanten dat tegelijkertijd in de supermarkt kan aanwezig zijn (max. 1 klant per 10 m² gedurende max 30 min), zodat men steeds een veilige afstand van 1,5 meter kan bewaren. In de mate van het mogelijke wordt gevraagd om alleen te gaan winkelen. Winkels mogen geen kortingsacties of solden doen. Ook kleinere voedingswinkels en apotheken moeten een actief wachtrijbeheer ingevoeren. Voedingswinkels mogen uitsluitend van 7 tot 22 uur geopend zijn. 

De kleinhandelaars in voedingswaren moeten op hun wekelijkse rustdag gesloten blijven.

Voedingszaken, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingszaken, tankstations en de leveranciers van brandstoffen

Enkel winkels die in hoofdzaak levensmiddelen verkopen mogen geopend blijven, voor zover er geen verbruik ter plaatse is en de nodige maatregelen genomen zijn om het verbruik ter plaatse te verhinderen en men in staat is om social distancing te organiseren.

Deze zaken blijven geopend, maar de afstand van 1,5 meter moet behouden worden.
Voedingswinkels mogen uitsluitend van 7 tot 22 uur geopend zijn.

Verdeling van voeding via automaten blijft toegestaan.

Gemengde winkels

Voedingswinkels die als secundair product ook non-food aanbieden blijven geopend en mogen de non-food blijven verkopen. 

Winkels die voeding slechts als secundair product aanbieden, moeten sluiten.

Nachtwinkels

Nachtwinkels kunnen vanaf het openingsuur tot 22 uur open blijven. Ook de wekelijkse rustdag moet gerespecteerd worden. De regels van social distancing moeten gevolgd worden.

Thuiszorgwinkels

Ze mogen openen op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld. In dit verband wordt er rekening gehouden van de mogelijk kwetsbare situatie van de persoon.

Niet essentiële winkels

Niet essentiële winkels en handelszaken (kledingwinkels, elektrowinkels, tabak- en vapewinkels, papierwarenwinkels, parfumeries, drogisten, meubelwinkels, speelgoedwinkels, fotografen, carwash, dierenkapsalons ...) blijven dicht, maar deze winkels mogen hun online activiteiten verder zetten indien een levering aan huis gegarandeerd kan worden. 

  • Doe-het-zelvers mogen enkel professionele klanten toelaten in de zaak en moeten de social distancing regels in acht nemen (1 klant per 10m2). Particulieren kunnen terecht in een online shop.
  • Opticiens en gehoorwinkels moeten sluiten en mogen klanten enkel verhelpen bij noodgevallen, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld. Oogmetingen worden uitdrukkelijk afgeraden omwille van het risico op besmetting via het oogvocht.
  • Dringende herstellings- en onderhoudswerken voor veiligheid, hygiëne en ICT kunnen nog plaatsvinden.
  • Autopechverhelping blijf lopen. Autokeuring is gesloten.
  • Wassalons blijven open tijdens hun gebruikelijke openingsuren.
  • Winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen mogen geopend blijven.
  • Bloemenwinkels en kwekerijen mogen enkel via e-commerce werken.
  • Verhuisfirma's mogen blijven werken, mits de social distancing in acht wordt genomen.
  • Kappers en schoonheidszaken moeten sluiten.

Handelszaken nemen alle hygiënemaatregelen in acht. Zo wordt voor personeel of klanten de mogelijkheid om de handen met zeep te wassen voorzien of desinfecterende handgels met minstens 60 % alcohol ter beschikking gesteld.

Verkoop aan professionelen

Groothandelszaken en winkels mogen openblijven voor professionelen, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Particulieren moeten via e-commerce hun benodigdheden kopen.

E-commerce

Onder e-commerce wordt levering aan huis (komen niet binnen) en afhaling aan officiële afhaalpunten verstaan. Leveringen aan huis krijgen de voorkeur. Een bestelling afhalen in de winkel is niet toegelaten.

Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten ervoor zorgen dat ze thuisbezorging organiseren (klanten kunnen hun bestelling niet rechtstreeks in de winkel afhalen).


Vanuit het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid, bereikte ons nog deze informatie:

Net als bij hinder door openbare werken, wordt een premie voorzien voor handelaars, horeca, kleine zelfstandigen en dienstverleners die getroffen worden door de corona-maatregelen. Dit moet kleine ondernemingen die ernstig inkomenverlies lijden deels kunnen compenseren.

De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiten bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP