Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Coronacijfers

Gepubliceerd op  wo 21 okt 2020
Coronacijfers Zele

Op vrijwel alle nieuwswebsites vind je cijfers over de toestand van de corona-epidemie in onze gemeente. Blijf voorzichtig, maar laat je daardoor niet ongerust maken. De gemeentelijke crisiscel volgt de situatie nauwgezet op en neemt gerichte maatregelen indien nodig. Wanneer de situatie echt problematisch wordt, zal daarover ook gecommuniceerd worden. Dat was tot nu toe nooit het geval.

We hanteren 2 gegevensbronnen om de situatie te monitoren:

- Sciensano

Daarop zijn ook de interactieve kaarten op de nieuwssites gebaseerd. Dit geeft een beeld van het aantal besmettingen op een bepaald moment, maar laat niet toe de evolutie van het virus op te volgen. Een code groen, geel, oranje of rood krijgen, is dus een momentopname, maar dat zegt verder niets over de ernst van de situatie. Één extra besmetting kan je over de norm van 20 per 100.000 besmettingen tillen en zorgen dat de gemeente in een andere kleurcode terecht komt.

- De Vlaamse Zorgatlas

Die houdt naast het aantal besmettingen ook rekening met het aantal dagen dat het geleden is dat er geen nieuwe besmettingen bijkwamen, en het aantal dagen met een stijging. Steeds binnen de laatste 7 dagen. Het samenspel van deze drie indicatoren biedt een beter beeld van de verspreiding van het virus. De Zorgatlas geeft ook inzage in de besmettingsclusters op gemeentelijk niveau, wat het dan weer mogelijk maakt de risico’s gericht aan te pakken. Voor de inschatting van de werkelijke toestand, baseert de gemeentelijke crisiscel zich dan ook op de gegevens in de Zorgatlas.

Ziektesymptomen

Heb je koorts en/of luchtwegklachten (zoals hoesten en problemen met ademhalen) ?

  1. Blijf thuis
  2. Bel je huisarts en vermeld je symptomen.
  3. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed.
  4. De huisarts zegt je aan de telefoon wat je moet doen, bijvoorbeeld naar de praktijk komen. Indien de arts vermoedt dat de situatie toch ernstig is, verwijst hij/zij je door naar de lokale wachtpost VEHAMED (Kroonveldlaan 40D, Dendermonde). Ga niet op eigen initiatief langs. Dit kan enkel na doorverwijzing van de arts.
  5. Maak een lijstje van personen met wie je in nauw contact kwam.
  6. Is jouw test positief ? Dan start de contactopvolging.
Wie wordt er momenteel getest?

Gedetailleerde informatie met betrekking tot de procedures zijn terug te vinden op de website van Sciensano: https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV_procedures.aspx.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP