Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Horeca

Gepubliceerd op  vr 13 mrt 2020

Bij het professioneel uitoefenen van horeca-activiteiten, geldt er geen beperking meer van de openings- en sluitingsuren. Opgelet: conform het politiereglement rond de terrassen Zele Zomert 2021, dienen tijdelijke terrassen en terrasuitbreidingen zich te houden aan volgende sluitingsuren:
o 23u00 op weekdagen van maandag tot en met donderdag
o 01u00 van vrijdag tot en met zondag en op wettelijke feestdagen

Bij het professioneel uitoefenen van horeca-activiteiten dienen de volgende minimale regels te worden nageleefd, onverminderd de toepasselijke protocollen:
• de uitbater informeert de klanten, personeelsleden en derden tijdig en duidelijk zichtbaar over de geldende preventiemaatregelen;
• de uitbater stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van het personeel en de klanten;
• de uitbater neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren;
• de openbare ruimten, met inbegrip van de terrassen in de openbare ruimte, worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de lokale overheden;
• de klanten, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, zijn verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker of elk alternatief in stof, tenzij gedurende het eten, drinken, aan tafel of aan de bar zitten, en tenzij tijdens private bijeenkomsten (bijeenkomsten waarbij de toegang wordt beperkt tot een bepaald publiek door middel van individuele uitnodigingen);
• het dragen van een chirurgisch mondmasker door het personeel is verplicht;
• buffetten zijn toegestaan.

In de besloten ruimten van de eet- en drankgelegenheden van de horecasector is het gebruik van een luchtkwaliteits worden geïnstalleerd. meter (CO2) verplicht en dient deze op een voor de bezoeker duidelijk zichtbare plaats te worden geïnstalleerd. Er dient minstens één luchtkwaliteitsmeter aanwezig te zijn in elke afzonderlijke ruimte waar eten en dranken worden bereid en geserveerd. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO2. Tussen 900 ppm en 1200 ppm dient de uitbater te beschikken over een actieplan om compenserende luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren. Boven 1200 ppm dient de inrichting, of een deel ervan, onmiddellijk gesloten te worden.

Bovenstaande regels zijn niet van toepassing op horeca-activiteiten bij dienstverlening aan huis en bij private bijeenkomsten.
Bij het professioneel uitoefenen van horeca-activiteiten tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen, dienen de volgende minimale regels te worden nageleefd, onverminderd de toepasselijke protocollen:
• de regels hierboven beschreven;
• de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd, tenzij buiten voor zover de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter;
• een maximum van acht personen per tafel is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden;
• enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
• elke persoon moet aan de eigen tafel blijven zitten, behalve voor buffetten, bediening aan de bar in eenmanszaken en voor het uitoefenen van cafésporten en kansspelen;
• buffetten zijn toegestaan;
• er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken;
• afhaalmaaltijden en -dranken kunnen worden aangeboden.

Bovenstaande specifieke regels met betrekking tot het professioneel uitoefenen van horeca activiteiten tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen zijn niet van toepassing op de horeca-activiteiten tijdens:
• massa-evenementen ;
• evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen die binnen worden georganiseerd, met een publiek van minder dan 200 personen tot en met 30 september 2021, en van minder dan 500 personen vanaf 1 oktober 2021;
• evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen die buiten worden georganiseerd, met een publiek van minder dan 400 personen tot en met 30 september 2021, en van minder dan 750 personen vanaf 1 oktober 2021.

Vanaf 1 oktober is dansen opnieuw toegelaten in cafés. Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw openen op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn via verscherpte protocollen.

Voor meer details, zijn de horecaprotocollen beschikbaar op info-coronavirus.be:
- maatregelen voor de horecasector
- buitenprotocol horeca
Bovendien blijft het collectief gebruik van waterpijpen verboden in voor het publiek toegankelijke plaatsen. Het individueel gebruik met een individueel mondstuk is toegelaten.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP