Gemeente Gemeente Zele

Maatregelen coronavirus: Cafés, restaurants, eetgelegenheden, hotels en B&B

Gepubliceerd op  vr 13 mrt 2020
Vanaf 8 juni mogen horecazaken terug klanten ontvangen in de zaak, mits het volgen van een aantal voorwaarden. Discotheken blijven tot en met 31 augustus gesloten.


Cafés en restaurants

Voorwaarden zijn onder andere:
 • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter;
 • een maximum van vijftien personen per tafel is toegestaan;
 • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
 • elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
 • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de zaal;
 • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de keuken, met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd;
 • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken met naleving van een afstand van 1,5 meter;
 • terrassen en openbare ruimten worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheden en met respect voor dezelfde regels als deze die binnen gelden;
 • drankgelegenheden en restaurants mogen tot één uur ‘s nachts open blijven, tenzij de gemeentelijke overheid oplegt dat ze eerder moeten sluiten.
De discotheken en dancings blijven tot en met 31 augustus 2020 gesloten. Daarenboven zijn wellness, sauna’s en zwembaden die onderdeel zijn van een horecazaak niet toegankelijk voor het publiek.

Meer info

https://economie.fgov.be/nl/publicaties/gids-voor-een-veilige
https://heropstarthoreca.be/

Logies

Alle logiesvormen (hotels, Airbnb, vakantiehuisjes, campings …) mogen openen indien de geldende protocollen nageleefd worden en wat betreft het aantal gasten in een wooneenheid zijn de regels omtrent de sociale bubbels van toepassing. De eventuele restaurants of bars van deze voorzieningen mogen openen indien de maatregelen voorzien voor de horeca (zie gedeelte horeca, in het hoofdstuk Economie) worden gerespecteerd. De discotheken, dancings, zwembaden, sauna’s en wellnesscentra moeten op dit moment nog gesloten blijven.


Vanuit het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid, bereikte ons nog deze informatie:

 • Net als bij hinder door openbare werken, wordt een premie voorzien voor handelaars, horeca, kleine zelfstandigen en dienstverleners die getroffen worden door de corona-maatregelen. Dit moet kleine ondernemingen die ernstig inkomensverlies lijden deels kunnen compenseren.
 • De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiten bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag.
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP