Gemeente Gemeente Zele

Maak je tuin klimaatgezond

Gepubliceerd op  di 22 jun 2021
De negatieve gevolgen van klimaatverandering voelen we ook in Zele. Extreme buien worden afgewisseld met droogte. Hittegolven komen steeds vaker voor. Maar samen kunnen we het tij nog keren. Om hitte, droogte en wateroverlast te bestrijden, zijn twee maatregelen nodig: vergroenen en ontharden.


In De Zelenaar juli-augustus gaven we reeds 10 tips om van jouw tuin een klimaatgezonde tuin te maken. We geven jou hier graag nog een aantal extra tips mee:

Laat dood hout liggen of staan
Tal van dieren en planten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van dood hout: vogels zoals spechten, vleermuizen, vele insecten en paddenstoelen. Kevers en insecten die leven in dood hout zijn voedsel voor vogels en zoogdieren. Egels en kleine zoogdieren komen er bijvoorbeeld graag schuilen.

Laat droge bloemen of takken staan tot de lente
De verdroogde stengels en afgestorven materiaal bieden een winterse bescherming voor het hart en de wortels van de plant. Bovendien leeft en overwintert er van alles in die laag. Versnipper de plantenresten in het voorjaar tussen de planten, het is een natuurlijke bemesting en zorgt voor bodembedekking.

Zorg voor laagjes in je tuin
Wist je dat een natuurlijk bos uit vier lagen bestaat? Dat zijn de boomlaag, struiklaag, kruidlaag en strooisellaag. Door de opbouw van een natuurlijk bos te imiteren, maak je jouw tuin gevarieerder en interessant voor jezelf en dieren. Bovendien heb je op die manier ook minder onderhoudswerk.

Zorg voor een gezonde bodem
In een gezonde bodem zit voldoende zuurstof en vocht. Nuttige schimmels, bacteriën en allerlei kleine beestjes zoals regenwormen of pissebedden zetten er organisch materiaal om. Zo krijgen planten de nodige voeding. Zorg voor voldoende humus en organisch materiaal. Voorkom verdichting door er niet met zwaar materiaal over te rijden. Haal bodemlagen niet door elkaar: je kan beter woelen dan spitten. Moet je toch spitten, doe het dan ondiep.

Kies voor een levende tuinafscherming Groene omheiningen bieden windbescherming, privacy en geven zuurstof aan de lucht. Hagen, heggen, houtkanten of struikgordels zijn heel nuttig voor dieren. Hagen zorgen voor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opnamecapaciteit van regenwater.

Plant bodembedekkers
Bodembedekkers verhinderen dat ongewenste planten zich kunnen vestigen. Zo heb je minder onderhoudswerk.

Gebruik geen pesticiden of kunstmeststoffen
Chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen brengen je tuin onnodig uit balans, zijn duur en hebben slechts een kortstondig effect. Gebruik dus zo weinig mogelijk extra meststoffen en bij voorkeur organische meststoffen.

Maak een verloren tuinhoekje
Verzamel wat losse stenen, gebroken bloempotten, dakpannen, dun en dik hout kris kras op een hoekje in je tuin dat je verder laat verwilderen. Hierin kunnen allerlei dieren zich verschuilen of komen overwinteren.

Geniet van je natuurlijke tuin
Je tuin is de ideale plek voor jou en je familie om te genieten van het buitenleven. Minder gazon en langer gras, betekent minder maaien. Een losse heg is minder werk dan een strakke haag. Als je voldoende rekening houdt met de ruimte die volwassen bomen en struiken nodig hebben, heb je minder snoeiwerk.

Laat afgevallen bladeren liggen
 Een dikke laag blad geeft onkruid minder kans, stimuleert het bodemleven en isoleert de bodem tegen vrieskou. Naarmate het blad vergaat, maakt het de bodem rijker en voedzamer. Als je in de herfst het blad laat liggen, krijg je tegen de volgende zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water zal vasthouden en afgeven aan onze planten.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP