Gemeente Gemeente Zele

Lokvallen tegen Aziatische hoornaar

Gepubliceerd op  vr 22 mrt 2024
Gemeente Zele heeft op verschillende plaatsen lokvallen uitgezet in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. Bedoeling is om in het voorjaar zoveel mogelijk koninginnen te vangen vooraleer er een primair nest wordt gebouwd.

Ook aan de Zeelse imkers werd gevraagd om mee te werken aan het project en vallen uit te zetten.

Hoe dat selectief vangen precies in zijn werk gaat vroegen we aan imker Erik Goris, hoofd van de Gezondheidsdienst bij het Vlaams Bijeninstituut.

“Het selectief vangen vraagt inderdaad enige uitleg”, weet Erik. “Het is niet de bedoeling dat je alle insecten vangt met een dergelijke val, want dan doe je eigenlijk hetzelfde als de Aziatische hoornaar. De schade is dan even groot. Het is dus de bedoeling om de andere insecten, die allemaal hun nut hebben, opnieuw vrij te laten.’

Hoe groot de schade is die een Aziatische hoornaar kan aanrichten weet Erik precies. “Een nest verorbert elf kilogram aan insecten per seizoen. 38 procent daarvan zijn bijen. Minder insecten, dat heeft natuurlijk een impact op de populatie van vogels en ook op de bevruchting van planten, heel het ecosysteem zakt in.”

“Met de uitzetting van vallen op strategische locaties tonen we als gemeente Zele onze vastberadenheid in de strijd tegen de Aziatische hoornaar”, weet schepen van Openbaar Groen Serdar Celik. “Deze maatregel is niet alleen een cruciale stap om de opkomst van deze invasieve soort te beteugelen, maar ook om onze lokale ecosystemen te beschermen en de biodiversiteit te behouden.”

“Laat ons ook niet vergeten dat groenarbeiders de eerste slachtoffers zijn van de Aziatische hoornaar”, vult Erik Goris nog aan. “De hoornaars nestelen zich graag in hagen en bij het snoeien ervan houdt dit een groot gevaar in. In Frankrijk en Portugal vielen al dodelijke slachtoffers te betreuren.”

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP