Gemeente Gemeente Zele

Lezing - Alle (trage) wegen leiden naar erfgoed

Gepubliceerd op  wo 16 okt 2019
Op 28 november organiseren de IOED en Regionaal Landschap Schelde-Durmen samen een lezing over het belang van trage wegen als en voor erfgoed.

Trage wegen staan vandaag volop in de picture. Onze regio is immers bezaaid met talrijke wegjes voor traag, niet-gemotoriseerde verkeer en voor landbouwverkeer. Denk maar aan de vele kerkwegels, doorsteekjes in wijken, veldwegjes, bospaden... Ze bieden een veilig en soms ook een kortere route naar school, het werk of de buurtwinkel. Bovendien zijn ze ideaal voor een ontspannende wandeling of fietstocht in de buurt. Je voelt je als het ware opgezogen in het landschap om je heen. 

Trage wegen zijn evenwel onlosmakelijk verbonden met erfgoed. Het zijn historische verbindingen waarlangs boeren hun graan naar de molen droegen of producten naar de markt brachten, familieleden bij elkaar op bezoek gingen en drinkebroers hun café vonden. Dit levend erfgoed herinnert ons ook aan de trajecten van stoomtreinen of aan de paden waarlangs arbeiders zwaarbeladen schepen voortsleepten. Bovendien passeren trage wegen vaak langs klein bouwkundig erfgoed, zoals kapelletjes of veldkruisen. Niet toevallig vormden trage wegen het decor voor eeuwenoude processies en rituelen.

In de lezing gaan we dieper in op de geschiedenis van de (trage) wegen in onze regio en de historische bronnen die helpen om trage wegen te bestuderen. Aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden tonen we de enorme diversiteit aan trage wegen als landschappelijk erfgoed.

Lies Vervaet is medewerker trage wegen bij Regionaal Landschap Schelde-Durme en doctor in de geschiedenis, gespecialiseerd in rurale geschiedenis en landschapgeschiedenis. 

Deelnemen is gratis, inschrijven is nodig via ioedscheldedurme@rlsd.be

Waar?

GOC Ter Munken - Scheldestraat 39, 9220 Hamme

Wanneer?

28 november om 19.30 uur.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP