Gemeente Gemeente Zele

Kinderdagverblijven in de schijnwerper

Gepubliceerd op  ma 26 apr 2021
We focussen graag even op groepsopvang in Zele. Wat is groepsopvang? Op één plaats vangen meerdere begeleiders kindjes op, met een maximum van negen kindjes per begeleider. Enkele van deze begeleiders vertellen jou er graag alles over.


Waarom koos je ervoor om een kinderdagverblijf te starten?

Ria Van Cauwenberghe van ‘t Kindernestje: Mijn mama, moeke Claire, was onthaalmoeder. Als puber hielpen wij al met de kindjes. Ikzelf studeerde in 2000 af als verpleegkundige en dat jaar openden we ons Kindernestje. Samen met mijn mama en mijn zus gingen we van start.
Valentine Van Wichelen van ’t Pardotje: Twaalf jaar geleden heb ik samen met mijn zus Stephanie ervoor gekozen om ‘t Pardotje op te starten. Ons hart lag bij kinderen. Ondertussen koos Stephanie voor een andere uitdaging en werk ik samen met Yarice Poppe.
Cindy De Vijlder van ’t Bavetje: Met kinderen werken was een droom sinds ik klein was. Door zelf jong mama te worden heb ik deze droom moeten uitstellen, maar van uitstel kwam geen afstel.

Hoe ziet een dag eruit bij jullie?
Ria: Iets voor zes uur komen de eerste kindjes aan. We geven ze een flesje of een boterham en bereiden de activiteiten en de maaltijd van die dag voor. Rond negen uur schieten we in actie, we werken telkens twee weken lang rond een thema. We spelen poppenkast, dansen, vieren verjaardagsfeestjes, koken met de kindjes, of we spelen buiten. We knutselen ook heel graag zodat de kindjes goed voorbereid zijn voor de kleuterklas. Ook met de baby’s zijn we in de weer om hun ontwikkeling te stimuleren. De zindelijkheidstraining hoort daar uiteraard ook bij. Nadien eten ze hun verse maaltijd, spelen nog wat, worden verzorgd en verschoond en is het tijd voor hun bedje. Na het dutje krijgen ze hun fruitpapje, yoghurt, of stuk fruit. Nadien is er vrij spel of mogen ze buiten spelen.

Tamara Wouters, Els Van Rumst, Fleur Van Cauteren en Kathleen Michiels van kinderopvang Ziegezoem: Een werkdag in de kinderopvang is nooit saai. In de voormiddag drinken onze kindjes soep en net voor de middag krijgen ze een warme maaltijd. Tussendoor
proberen wij dagelijks met onze kindjes naar buiten te gaan als het weer het toelaat. Buitenspelen vinden wij bij Ziegezoem heel belangrijk want … buiten regent het vitamientjes! We maken ook graag tijd voor leuke activiteiten rond een thema. In de namiddag krijgen de kindjes een uitgebreid aanbod aan vers fruit, yoghurt, brood of fruitpap en maken we graag tijd om écht bij onze kindjes te zijn. We zetten spelenderwijs heel veel in op de taalontwikkeling.
Cindy: Wij starten met een ochtendritueel. Nadien, tussen de verse maaltijden en het slapen door, komt zowat alles aan bod: samen papier scheuren en plakken, schilderen, spel en bewegingsactiviteiten. We oefenen de fijne en grove motoriek, we proberen de kinderen zo maximaal mogelijk voor te bereiden op de grote stap richting de peuterklas.

Hoe zou je het werken met kinderen omschrijven?
Ria: Het leuke eraan is dat we hen zien opgroeien van baby tot kleuter en hen veel kunnen aanleren. Elk kind is anders. Het heeft zijn eigen kwaliteiten en karakter.
Tamara, Els, Fleur en Kathleen: In enkele woorden: een leuke drukte, uitdagend, schattig, verwarmend, inspirerend, leerrijk …
Cindy: Als heel dankbaar.

Hoe verloopt het contact met de ouders?
Ria: Heel goed. We maken steeds tijd voor een praatje, heel familiaal allemaal. En iedereen is voor ons gelijk.
Tamara, Els, Fleur en Kathleen: Het contact met de gezinnen is heel verschillend. Elke ouder heeft een andere visie en het is boeiend om die met de onze te laten samenvloeien. Door de multiculturele achtergronden van onze ouders, zijn er ook altijd nieuwigheden waardoor we onze werking bijsturen.
Valentine: We houden van een goeie band met onze gezinnen. We nemen dan ook dagelijks de tijd om met hen een leuke babbel te hebben, een luisterend oor te bieden wanneer ze het eens moeilijk hebben.
Cindy: Inderdaad, ouders zijn heel dankbaar en dat geeft veel voldoening voor de job die je elke dag met hart en ziel doet.

Biedt kinderopvang een meerwaarde?
Tamara, Els, Fleur en Kathleen: Wij geven onze kindjes de ruimte om zoveel mogelijk zelf te ontdekken. Zelfredzaamheid staat bij ons centraal. Door ons divers publiek zetten we extra in op de taalontwikkeling. We bereiden onze kinderen goed voor om de overstap naar de kleuterklas makkelijk te laten verlopen.
Valentine: Ik kan dit alleen beamen: kinderopvang is bevorderlijk voor de sociale contacten en een goeie voorbereiding op het kleuteronderwijs.
Cindy: Jazeker: kinderen structuur bieden, hen leren omgaan met elkaar, samen spelen en samen delen,… De eerste levensjaren van een kind zijn ontzettend belangrijk en spelen een grote rol in hun latere ontwikkeling.

Wat is het mooiste of uitdagendste aan de job?
Ria: Dat zwangere ouders je kiezen om elke dag voor hun kindje te zorgen. Het allerleukste is natuurlijk een grote glimlach op het gezichtje van de kinderen toveren.
Tamara, Els, Fleur en Kathleen: Inderdaad, de lachende gezichtjes en de liefde die we  terugkrijgen van onze kindjes. En het respect en vertrouwen van de ouders.
Valentine: Het omgaan met diversiteit! Elk kind is anders en elke ouder heeft een andere manier van opvoeden.
Cindy: De liefde van de kinderen die je terugkrijgt en de dankuwelletjes van de ouders. Ook al heb je een mindere dag, door een knuffel ben je dit zo vergeten. De uitdaging? Niet stil blijven staan, elke dag opnieuw kijken wat nog beter kan.

Gemeente Zele hecht veel belang aan kwaliteitsvolle kinderopvang. Heb je interesse om onthaalhouder te worden of wens je gewoon meer informatie omtrent het onthaalouderschap en/of de groepsopvang, ga dan naar het Loket Kinderopvang op www.zele.be/kinderopvang-zele.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP