Gemeente Gemeente Zele

Joost Arens geeft voorzitterschap sportraad door aan Koen van Erdeghem

Gepubliceerd op  di 22 dec 2020
In 2000 werd Joost Arens voorzitter van de sportraad. Na 20 jaar geeft hij de fakkel door aan Koen Van Erdeghem. “Een waar genoegen om in de voetsporen van Joost te mogen treden”, zegt Koen, die tegelijk hoopt nog vele jaren op Joosts deskundigheid beroep te kunnen blijven doen.


Joost, hoe kwam je er destijds bij om voorzitter te worden?
Joost: Karel Van Cauteren nam in 2000 na twintig jaar voorzitterschap ontslag. Met mijn ervaring als secretaris van de sportraad kende ik het reilen en zeilen van de raad. De sportraad was intussen een passie van mij geworden en ik ben overstag gegaan. De beheerraad verkoos me op 15 maart 2001 tot nieuwe voorzitter. Net zoals bij Karel stopt de teller nu na een periode van 20 jaar.

Welke (sport)mensen blijven jou het meeste bij?
Joost: Drie Zeelse sporthelden die als laureaat uit de bus kwamen bij de Verkiezing van de Zeelse Sportfiguur van de 20ste eeuw in 1995. Turnicoon Fré De Waele heb ik als jonge turner nog aan het werk gezien op de turngala’s van de turngilde. Wielrenner Michel D’hooghe was voor de tweede wereldoorlog dankzij zijn legendarische zege in de Ronde van Vlaanderen van 1937 een Zeelse volksheld. Tenslotte kom ik bij Filip De Wilde terecht, onze Zeelse sportambassadeur bij uitstek, wiens internationaal palmares als voetballer niet vlug zal geëvenaard worden.

Op welke verwezenlijking(en) ben je trots?
Joost: We hebben de sportraad, maar ook de recreatiesport, een plaats gegeven in het Zeelse sportleven. Met onze subsidiereglementen ondersteunen we het Zeelse sportgebeuren en leggen we accenten op de jeugdwerking en het erkennen van recreatiesportclubs. Heel trots ben ik op de realisatie van ons ‘Verenigingssportbeleidsplan 2008-2013’. We ontvingen toen 155.179 euro overheidsgeld waarvan 108.520 euro rechtstreeks naar de sportclubs ging. Onze jaarlijkse sportgala’s  zijn een waardig eerbetoon voor sportief Zele. Een uitschieter in dat verband was de Verkiezing van de Zeelse Sportfiguur van de 20ste eeuw in 1995, een echt megaproject. Na 50 jaar advisering is de realisatie van sporthal De Klodde een godsgeschenk.


Koen, jij gaat Joost opvolgen, heb je zelf een sportieve achtergrond? 
Koen: Als achtjarige ben ik in de basketbalsport gerold, bij BBC Zele en er na 32 jaar competitiesport afgezwaaid. Ik was voornamelijk actief in tweede en derde provinciale. Bij BBC Zele heb ik alle jeugdreeksen doorlopen en schopte ik het tot in de eerste ploeg. Met een groep Zeelse spelers hebben we in 2000 Rasco Zele nieuw leven ingeblazen, met als thuishaven Sporthal De Zeven. Negen jaar later werd Rasco een recreatieve club, ik speelde wel nog verder in de competitie bij achtereenvolgens Bolas Dendermonde, Scheldejeugd Temse, Melle en Grembergen.

Waar kijk je het meeste naar uit?
Koen: De huidige sportraad telt 49 sportclubs, zowel competitie- als recreatieclubs. Ik kijk ernaar uit om een verbindende rol op te nemen, over de verschillende disciplines heen, elk met hun specifieke noden en bezorgdheden.

Welke accenten wil jij leggen?
Koen: In ons huidige subsidiebeleid leggen we de nadruk op het belang van gediplomeerde jeugdsportbegeleiders. Dat moeten we zeker in stand houden. Ook het jaarlijkse sportgala, de hoogmis voor de Zeelse laureaten en kampioenen, mag niet inboeten aan kwaliteit. Bovenal moet de sportraad op eigen initiatief advies blijven uitbrengen omtrent het sportbeleid en moeten we blijven inzetten op ‘Sport voor allen’.

     

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP