Gemeente Gemeente Zele

Interview partner Rwaida El Sayyid

Rwaida El Sayyid – sleutelfiguur en lesgever ladies only bokslessen.
Participeert aan de werkgroep Vrije Tijd.

Stel jezelf even voor. Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Rwaida El Sayyid en ik woon te Zele. Ik ben 24 jaar jong en studeer International business management aan de hogeschool Odisee. Naast mijn studies ben ik ook al twee jaar actief als personal trainer. Hiervoor heb ik een opleiding gevolgd aan de International Sports and Science Association van Amerika. 

Zelf doe ik ook al drie jaar en half aan Engelse boks in de boksclub van Zele, waarvoor dank aan mijn trainer Erwin Strijp voor zijn geduld en tijd om zijn passie met vele jongeren en mij te delen. Sinds kort train ik ook by de Sharks in Hamme om via deze weg aan bokskampen deel te nemen. 

Sinds zomer 2021 ben ik gestart met ladies only groepstrainingen elke dinsdag- en donderdagavond  in sporthal De Klodde te Zele. Ik ben hiermee gestart omdat ik vaak merk dat het sportaanbod voor vrouwen te vaak inadequaat en heel gelimiteerd is. Vaak voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld intimidatie door mannen die hen lastigvallen of dat ze zich niet op hun gemak voelen in drukke fitnessruimtes. Ook voor vrouwen van buitenlandse afkomst is het niet zo evident om tussen de mannen te sporten wegens een hoofddoek of andere culturele sensibiliteiten. Deze vrouwen wou ik dan ook een kans aanbieden om hun passie zorgeloos te kunnen uitvoeren in privé. Ik zie ook hoe deze vrouwen evolueren, sterker worden en het trainingsmoment als soort van sociale ontspanning gebruiken. Die zelfontplooiing bij vrouwen die zich anders niet op hun gemak voelen is ook een van de motivaties waarom ik hier zo hard voor werk. 

Waarom stap jij mee in het Kansenplatform?
Ik werd door Zeycan Köse, voorzitter kansenplatform, uitgenodigd om deel te nemen aan het Kansenplatform om met andere Zelenaars samen te brainstormen over hoe we Zele aangenamer kunnen maken voor iedereen. Ik vond het een zeer belangrijk en actueel initiatief waarvoor ik mij heel graag zou willen inzetten.

Welke verwachtingen heb je van het Kansenplatform? Wat hoop je samen met anderen te kunnen realiseren?
Er is enorm veel talent en potentieel maar ook opportuniteiten in onze gemeente. Waar het wringt is dat de bruggen bouwen tussen jongeren en kansen moeilijk is omdat veel ouders simpelweg niet op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is. Er zouden ook meer opportuniteiten moeten worden aangeboden in functie van de interesses die vandaag de dag bij de jeugd leven zoals clubs of organisaties gefocust op bepaalde niches. 

Heel wat jongeren in Zele hangen vaak buiten rond uit "verveling" en nemen niet deel aan sociale activiteiten door financiële problemen of gebrek aan motiverende begeleiding van ouders. Er is een groot sportaanbod maar het is een ander verhaal voor mensen met andere passies zoals kunst, schrijven, technologie... Door de taalbarrière zijn er ook heel wat kansen die aan mensen met buitenlandse roots ontglippen omdat ze geen of heel moeilijk toegang hebben tot informatie daarover. Men vergeet vaak dat we kampen met heel wat vluchtelingen die over de laatste jaren heen hier in Zele zijn beland en een inburgeringsproces niet altijd even snel gebeurt.

Het idee om sleutelfiguren in te schakelen, en dan vooral ook jongere mensen zoals ik, is een enorm goed initiatief omdat wij geconfronteerd worden met en op de hoogte zijn van wat de jeugd echt mist in Zele. Er zijn nog wat werkpunten en ik geloof als iedereen een steentje bijdraagt we zeker verder kunnen geraken en iets moois kunnen creëren.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP