Gemeente Gemeente Zele

Heraanleg N47

Heraanleg N47 ter hoogte van op- en afrittencomplex E17

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte op 3 april 2017 met de heraanleg van de N47 aan het op- en afrittencomplex van de E17. De werken zullen ongeveer 1 jaar duren. Het verkeer op de N47 blijft steeds mogelijk in beide richtingen. De op- en afritten van de E17 gaan soms dicht maar telkens zo kort mogelijk.

 

Verkeershinder

Twee grote fasen vanaf 3 april

De aannemer werkt in twee grote fasen die telkens onderverdeeld zijn in drie deelfasen:

 1. Fase 1: Noordkant van de N47 (rijrichting Lokeren) - 18 april tot half juli
 2. Fase 2: Zuidkant van de N47 (rijrichting Zele) - Half juli tot eind 2017

Tijdens de weken blijft het verkeer op de N47 mogelijk over één rijstrook in elke richting.
Deze verkeersmaatregelen gelden gedurende heel de werken:

 • Wie uit een zijstraat komt, zal enkel rechts de N47 kunnen oprijden. Om de keerbewegingen op de N47 toch zo vlot mogelijk te laten verlopen, zijn er twee tijdelijke keerpunten aan de Vierschaarstraat en aan de Lokerenbaan.
 • De afslag naar Zele-Centrum aan het kruispunt van de Lokerenbaan met N47 wordt tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Wie de N47 wil oprijden, moet dat doen via Huis Ten Halve. Wie Zele willen binnenrijden, neemt ook de afslag aan Huis Ten Halve. Afslaan naar Kil is wel nog mogelijk, maar de oversteekbeweging naar Lokerenbaan en naar de N47 richting Dendermonde is tijdelijk niet mogelijk vanuit Kil. De verkeerslichten worden ook tijdelijk uitgeschakeld door het tijdelijk keerpunt.
 • Om het zwaar verkeer te weren in de wijken, heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om – net zoals in de gemeente Hamme – een tonnagebeperking tot 3,5 ton in te voeren in Durmen, Huivelde en Hansevelde in Zele en de Sint-Annastraat en Bookmolenstraat in Hamme naar aanleiding van de werken aan het op- en afrittencomplex van de E17 te Lokeren. De tonnagebeperking geldt tot 14 juli 2017. Er zullen tijdens deze periode controles gebeuren door zowel de politiezone Hamme/Waasmunster als de politiezone Zele/Berlare. Enkel plaatselijk verkeer voor voertuigen van + 3,5 ton is nog mogelijk.
 
Fase 1A: Oprit richting Antwerpen en afrit E17 richting Lokeren opnieuw open vanaf 13 juni

De werken starten aan de noordkant van de N47 (rijrichting Lokeren).

 • Tijdens de eerste fase van de werken gaan de op- en afrit van de E17 richting Antwerpen dicht aan de kant van Zele. Afrijden kan via de afrit Zele en daarna kan je keren aan de tijdelijke rotonde aan de Lokerenbaan. Oprijden kan enkel richting Gent. Aan het op- en afrittencomplex van Beervelde kan je keren.
 • De oprit via N47 naar E17 richting Antwerpen (vanuit Zele) gaat opnieuw open vanaf 13 juni 2017.
 • De afrit E17 richting Lokeren gaat terug open vanaf 13 juni 2017.
 
Fase 1B: Afrit Lokeren E17 richting Gent en oprit E17 richting Gent vanuit Zele afgesloten van 13 juni tot half juli 2017

Op dinsdag 13 juni start Agentschap Wegen en Verkeer met de volgende fase (1B) in de heraanleg van de N47 aan het op- en afrittencomplex E17. De aannemer werkt nu aan de Zelebaan (N47) ter hoogte van de op- en afrit van de E17 richting Gent. Deze fase duurt tot midden juli. Bijkomend worden er vanaf 10 juli onderhoudswerken uitgevoerd op de E17.

Vanaf 13 juni worden de oprit naar de E17 richting Gent vanuit Zele en de afrit Lokeren van de E17 richting Gent afgesloten. Dit zal duren tot de start van het bouwverlof.
 • Omleiding afrit: Verkeer rijdt door op de E17 tot het op- en afrittencomplex in Beervelde en kan daar keren richting Lokeren. 
 • Omleiding oprit: Verkeer vanuit Zele keert op de N47 aan de Vierschaarstraat en kan zo de oprit richting Gent nemen.

De Oeverstraat is afgesloten aan de N47 vanaf 19 juni, maar het industriepark E17/1 blijft bereikbaar via de Dijkstraat. Het kruispunt met de Dijkstraat gaat terug open vanaf 19 juni.

Tegen het bouwverlof zal de nieuwe oprit naar Gent klaar zijn en wordt de oprit richting Gent vanuit Lokeren definitief gesloten.

 

Verkeerssituatie E17 (10 juli - 14 juli)

Van 10 tot en met 14 juli 2017 voert het Agentschap Wegen en Verkeer onderhoudswerken uit op de E17 richting Gent aan de op- en afrit van Lokeren. Dit brengt enkele verkeersmaatregelen met zich mee:

 • Verkeer op de E17 richting Gent rijdt op twee rijstroken in plaats van drie rijstroken
 • De op- en afrit vanaf Zele richting Gent zijn dicht.
 • De oprit vanaf Lokeren richting Gent gaat ook definitief dicht vanaf 10 juli. De invoegstrook van de oprit E17 wordt verlengd.
 • Het verkeer vanaf de N47 naar Gent kan de oprit richting Antwerpen nemen en keren in Waasmunster. Het verkeer van de E17 naar Lokeren/Zele kan keren in Beervelde en de afrit Zele of Lokeren nemen van de E17 richting Antwerpen.

Fietsomleiding in beide richtingen tot einde werken

Fietsers rijden in beide richtingen om via het fietspad langs het spoor (Huis Ten Halve, Lokerenbaan, Koelaarstraat, het fietspad langs de spoorweg, Bakkerstraat en Rivierstraat).  Deze omlegging zal van kracht zijn totdat het nieuwe fietspad aangelegd is langs de N47 in 2017. Om de veiligheid van de fietsers te garanderen, geldt er tot dan ook een rijverbod in de Koelaarstraat voor voertuigen met een gewicht groter dan 3,5 ton die vanop de Lokerenbaan de Koelaarstraat willen inrijden.


Wat houden de werken in?

Veilige en vlotte kruispunten

Met nieuwe verkeerslichten en verlengde linksafslagstroken, maakt Agentschap Wegen en Verkeer de op- en afritten van de E17 veiliger en vlotter. Het kruispunt met de Dijkstraat wordt compacter en de ontsluiting naar het retailpark beter.

 

Goede bereikbaarheid industriezones

Voor de ontsluiting van de industriezone E17 2 en 3 komt er een nieuwe toegangsweg tussen de industriezone en de N47. Hiervoor moet de oprit naar de E17 richting Gent verdwijnen. De nieuwe toegangsweg zal het zwaar verkeer weghouden uit de woonstraat Oosteindestraat. Langs de weg komt een nieuwe carpoolparking.

 

Veilig fietsen

Ook aan de fietsers is gedacht.  Er komt dubbelrichtingsfietspad langs de zuidzijde van de N47. Dit fietspad loopt door een nieuwe fietstunnel onder de afrit Zele. Langs de noordzijde van de N47 komt een dubbelrichtingsfietspad tussen de Dijkstraat en Oeverstraat.

 

Blijf steeds op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste evoluties van de werken aan de N47 en welke omleidingen je moet volgen? Schrijf je dan hier in op de digitale nieuwsbrief van dit project en ontvang de laatste updates en belangrijke wijzigingen op de werf in je mailbox.

De meest actuele informatie over het project vind je via http://www.wegenenverkeer.be/Lokeren.

 

Bereikbaarheidsadviseur voor bedrijven

Heb je als ondernemer vragen over de bereikbaarheid van je bedrijf tijdens de werken? Of wens je info over tegemoetkomingen? Dan kan je terecht bij de bereikbaarheidsadviseur Cedric Labeau via bereikbaarheidsadviseur.ovl@wegenenverkeer.be of 0485 42 07 88.

 

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP