Gemeente Gemeente Zele

Zele solidair met slachtoffers overstromingen

Gepubliceerd op  za 17 jul 2021
Heel wat Zelenaars laten weten solidariteitsacties voor de slachtoffers van de overstromingen in ons land te willen starten of daaraan te willen meewerken. Bedankt voor zoveel hartverwarmend engagement! Zele op zijn best!

Om alles goed georganiseerd te krijgen, werd een coördinatievergadering belegd met het gemeentebestuur, onze brandweer, het Zeelse Rode Kruis en ons gemeentelijke logistieke team.

Dat leverde volgende acties op:

ACTIE 1 – Financiële steun

Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 van het Rode Kruis, kan je een gift storten. Het Rode Kruis bepaalt welke concrete noodhulp-projecten zullen gesteund worden.

Voor een giftbedrag vanaf € 40 op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest. Hiermee is het giftbedrag voor 45% fiscaal aftrekbaar. 

ACTIE 2 – Helpende handen

Eens het water is weggestroomd zal er heel wat mankracht nodig zijn om puin te ruimen en op te kuisen. Je kan je individueel aanmelden via het crisisvrijwilligersplatform van het Rode Kruis op https://www.rodekruis.be/helpenhelpt, maar we willen dit ook graag in groep aanpakken. Wil je samen met andere Zelenaars de handen uit de mouwen steken? Schrijf je dan in via dit formulier. Het gemeentebestuur stemt dan verder af met het Rode Kruis en informeert je van zodra dat kan.

ACTIE 3 – Inzamelen van goederen

Op dit moment is het vooral zaak om de chaos op het terrein onder controle te krijgen. Je kan je wel indenken dat er nog niet veel ruimte is om verzamelplaatsen voor goederen te organiseren. Het Rode Kruis beschikt over materiaal om de eerste crisisopvang te organiseren.
We wachten dus even de signalen af van de federale overheid en het Rode Kruis, maar we bereiden wel alles voor om snel te kunnen schakelen.

Onze brandweer, logistiek team en de vrijwilligers van het Zeelse Rode Kruis nemen de coördinatie van de eventuele inzamelactie op wanneer die zich aandient.

Je kan via dit formulier alvast laten weten of je op de hoogte wil gehouden worden en wat je zou kunnen schenken.

Ook het Rode Kruis helpt uiteraard: hun acties kan je bereiken via deze link https://www.rodekruis.be/helpenhelpt/

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP