Gemeente Gemeente Zele

Debby & Raoul aan de slag als gemeenschapswacht-vaststeller

Gepubliceerd op  vr 20 aug 2021
Debby Leclercq en Raoul De Wilde werden aangesteld als gemeenschapswacht-vaststellers. Debby en Raoul zijn door hun uniform zeer herkenbaar en makkelijk aanspreekbaar. Hun rol is enerzijds geruststellend voor de buurt en tegelijk ontradend naar daders van kleine misdaden en overlast.


Elke Zelenaar heeft een verantwoordelijkheid in het leefbaar houden van de Zeelse straten en pleinen. Jammer genoeg loopt dat niet altijd vanzelf. In gevallen van zware overlast of misdrijven, speelt de politie een belangrijke rol, maar daarnaast waardeert het gemeentebestuur nu ook de werking van haar gemeenschapswachten op. “Met de formele aanstelling van twee
gemeenschapswacht-vaststellers, zorgen we voor meer waakzame ogen op het openbaar domein. Wanneer zij lichte overlast vaststellen, zullen zij eerst bemiddelend tot een oplossing proberen komen. Lukt dat niet, dan kunnen ook zij overgaan tot het opmaken van een GAS-PV”, klinkt het.


“Een minderheid van de Zelenaars moeten we inderdaad bijvoorbeeld wijzen op het onkruid op hun stoep”, weet Raoul De Wilde. “Als iedereen voor zijn eigen deur veegt, zijn alle straten schoon. Zo eenvoudig kan het zijn. En hondenpoep hoort in een hondenpoepzakje, niet op de stoep of in het riool.” Toezien op het correct parkeren doen Raoul en Debby dus ook. “Parkeren doe je in één vak, niet in twee. Dat durven bestuurders al eens vergeten”, vervolgt Debby Leclercq.


Doordat ze beiden naast gemeenschapswacht, ook het getuigschrift ‘vaststeller’ behaalden, kunnen bepaalde inbreuken uit het algemeen politiereglement worden vastgesteld. Dit kan resulteren in een gemeentelijke administratieve sanctie. Het spreekt voor zich dat - wanneer mogelijk en opportuun - er altijd eerst wordt aangestuurd op dialoog en bemiddeling.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP