Gemeente Gemeente Zele

Florent Schietecat

Florent-Leo Schietecat

Zele 24 december 1913

Watten (F) 27 augustus 1943

Politiek gevangene

Florent wordt geboren te Zele op 24 december 1913 in het gezin van Petrus-Arthur en Maria Coppieters. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is Petrus soldaat bij het 9e linieregiment. In oktober 1914 vlucht hij richting Nederland en wordt hij als soldaat opgesloten in kamp van Amersfoort waar hij op 26 april 1918 zich van het leven beneemt. Heeft dit gebeuren de jonge Florent beïnvloed om in te gaan tegen de Duitse bezetting?

Hij huwt met de fabriekwerkster Margareta-Maria-Mathildis Van Damme (°1915 – +2017) te Zele op 16 november 1942. Het echtpaar woonde in de Elststraat dicht bij de spoorweg.

Op 4 januari 1942 schrijft Jan Van Callenberghe aan de voorzitter van de Christelijke Mutualiteitsiverbond te Dendermonde dat er in Zele een clandistiene syndicale actie wordt gevoerd waarbij leden nog steeds vakbondlidgeld betalen onder de noemer van een bijdrage aan de “Parochiale Werken en Katholieke werken”. Elke vakbondsactie is door de Duitse bezetter verboden. Secretaris van het voornoemde “werk” is Florent. Ondanks verwittigingen weigert Florent mee te werken aan de Duitsgezinde “Unie der Hand- en Geestesarbeiders”. Tevens is Florent lid van de weerstandsbeweging N.K.B en stond hij op het verlanglijstje voor de wacht langs de spoorweg eind 1941 begin 1942.

Tijdens de avond en in de nacht van 5 augustus 1943 worden 8 Zelenaars door de Gestapo en Zeelse Zwarthemden gearresteerd en naar de cellen in het oude gemeentehuis overgebracht. Het negende slachtoffer is Florent die net voor zijn vertrek op vrijdagmorgen naar zijn werk in de papierfabriek van Oudegem door de “Geheime Staatspolizei” wordt opgepakt. Zijn vrouw is op het ogenblik van zijn aanhouding ongeveer 2 maanden zwanger.

De Zelenaars worden in de loop van vrijdagmorgen per vrachtwagen naar het kamp van Lokeren overgebracht. De volgende dag worden ze naar de Nieuwe Wandeling te Gent getransfereerd. De Zeelse gevangenen vertrekken op 8 augustus 1943 naar het O.T.-kamp (Organisation Todt) van Watten bij Sint-Omer (Frankrijk). Hier dien Florent zware arbeid te verrichten bij de aanleg van een spoorweglijn naar de V2-installaties in het naburige La Coupole.

Geallieerde Amerikaanse bommenwerpers bestoken regelmatig deze installaties. Bij het bombardement van 27 augustus 1943 (Mission 87) tussen kwart voor zeven en kwart voor acht ’s avonds is de lanceerbasis en de naburige arbeiders-kampen andermaal het doelwit. Florent is blijkbaar de laatste dagen zo uitgeput dat hij niet meer de kracht vindt om naar een gracht of andere schuilplaats in de buurt te vluchten. Florent wordt zwaar verminkt door het instorten van de barak. Enkele uren later vinden zijn Zeelse vrienden Florent en wordt hij weggedragen en begraven.

De jonge weduwe ontvangt het koele bericht “Beim Bombenangriff tödlich verunglückt” Op 26 december 1943 komt er een 2e brief toe met de boodschap dat op dinsdag 28 december een vertrouwenspersoon van de O.T. met de trein rond kwart voor negen zal aankomen om het “nalatenschap” van Florent te overhandigen aan het station van Lokeren.

Op 2 maart 1944 wordt Florina geboren. Het meisje wordt naar haar vader die ze nooit heeft gekend, vernoemd. Het overlijden van haar vader wordt op 15 juli 1944 bij vonnis van de rechtbank van 1e aanleg ingeschreven in de overlijdensregisters van Zele. In 1954 zal bij de akte “Stierf voor België” worden bijgeschreven.

Op 21 juli 1948 wordt Florent samen met 2 opgeëiste arbeiders en 8 militairen bijgezet op het ereperk van de gemeentelijke begraafplaats.

Florent werd te Zele begraven zijn vader rust in Harderwijk (Nederland).

Bronnen

COENE Frank, bidprentje

GEMEENTEARCHIEF Zele

QUINTYN Etienne, Tussen Pletwels en Bookhamers (Zele 1940-45), Eigen beheer (1981)

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP