Gemeente Gemeente Zele

Fairtrade Gemeente

In 2015 behaalde Zele de titel van FairTradeGemeente: een erkenning voor de inwoners en het bestuur, die eerlijke en duurzame handel een warm hart toedragen.

Bij eerlijke handel, of Fair Trade, krijgen boeren en arbeiders een rechtvaardige prijs. We hebben ook aandacht voor lokale landbouw. Want ook door te kiezen voor seizoensgebonden, biologische en lokaal geproduceerde producten, draag je bij. We vinden het belangrijk om beide een plaats te geven. Op die manier slaan we een brug tussen Noord en Zuid. 

Om van Zele een (h)eerlijke gemeente te maken, zetten we in op vraag en aanbod van deze producten. We lichten burgers in over het hoe en waarom van eerlijke handel. We bundelen ook het engagement van enthousiaste handelaars en communiceren over onze Zeelse inzet.

Fair Trade in Zele

Benieuwd naar Fair Trade in Zele? Bezoek dan onze campagnepagina of volg ons op Facebook (Zele Fair Trade). Tijdens Feest in 't Park vind je ons ook met een fair trade markt. We pakken er uit met eerlijke handel, lokaal lekkers en duurzame landbouw in onze gemeente. Je kan ook de GRIS contacteren met je initiatief, idee of goesting. Samen gaan we voor een eerlijk en duurzaam Zele! 

Heel wat winkels verkopen producten uit eerlijke handel. Vraag ernaar in de supermarkten Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl. Ook De Kruidenkouter en de Oxfam Wereldwinkel hebben een duurzaam aanbod. 

Daarnaast kun je in heel wat horecazaken genieten van fair trade: B&B De Krulwilg, CC De Wiek, Het Gildenhuis, JC Juvenes, La Promessa en Profonde doen mee.

Duurzame lokale landbouw vind je bij de Bookhamerhoeve, ’t Leenhof, ’t Klein Veldeken Van Den Bossche en imker Marcel De Leenheer. 

Deze partners kiezen vast voor Fair Trade: ACV Zele, Chiro-Jochi Zele, De Kouter Basisschool, De Zonnewijzer, ESB, Gemeentelijke School, Harmonie Kunst Adelt, KLETZ-GIMICO bvba, OLVI-Pius-X Oudervereniging, Scouts en Gidsen Zele, Parochiezaal Durmen, SAAM bvba, sp.a-Groen Zele, Transitie Zele, VBS De Vlinderboom, Velt Zele, Voedselsteams Zele en Vredeseilanden Zele. 

Ook het gemeentebestuur is overtuigd. Het personeel drinkt Fair Trade koffie of thee en op de vergaderingen is er fruitsap uit de Oxfam Wereldwinkel.

Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP