Gemeente Gemeente Zele

Uit Zeelse bodem - uit de nachten der geschiedenis

logo HOK Zele (HOK Zele) ©HOK Zele
Sinds de laatste 30 jaar is Zele op archeologisch gebied duidelijk op het voorplan gekomen na meerdere opgravingen, o.a. nabij Kamershoek, Torenhof, Keltenlaan, Smeiersberg … In het kader van het Erfgoedweekend leek voor HOK Zele de tijd rijp voor een stand van zaken qua archeologie in Zele middels een overzichtelijke en verzorgde tijdelijke tentoonstelling. Daarbij worden ook de oudere ...
Sinds de laatste 30 jaar is Zele op archeologisch gebied duidelijk op het voorplan gekomen na meerdere opgravingen, o.a. nabij Kamershoek, Torenhof, Keltenlaan, Smeiersberg … In het kader van het Erfgoedweekend leek voor HOK Zele de tijd rijp voor een stand van zaken qua archeologie in Zele middels een overzichtelijke en verzorgde tijdelijke tentoonstelling. Daarbij worden ook de oudere opgravingen niet vergeten, onder meer de baggercampagnes in de Schelde te Zele-Dijk rond 1950 die talrijke vondsten uit de oudste tijden opleverden.

Dankzij de medewerking van meerdere erfgoedinstellingen, besturen en verenigingen, konden we ettelijke voorwerpen in bruikleen krijgen die ooit uit Zeelse bodem zijn opgedolven. Daarbij zijn een aantal heel interessante stukken die goed bekend zijn in archeologische kringen. De tentoonstelling wordt aangevuld met foto- en kaartenmateriaal, een didactische collectie archeologische stukken destijds verzameld door een Zeelse leraar en een aantal interessante recente vondsten door enkele personen die erkend en verantwoord werken met metaaldetectors.

Archeologische vondsten en artefacten uit opgravingen geven ons een diepere en concrete blik in onze lokale geschiedenis, zelfs uit die tijdperken waarover geen documenten of archiefstukken meer bewaard zijn. De oudste schriftelijke vermelding van Zele dateert van circa 1150, maar dankzij de archeologie kan men veel dieper en verder graven in de geschiedenis. Wat dacht u van voorwerpen uit het Mesolithicum of midden-steentijdperk, Gallo-Romeinse en zelfs vroeg-Germaanse artefacten die ooit uit de grond tevoorschijn kwamen bij archeologische opgravingen te Zele? Ze bestaan en geven ons een concreet inzicht in het leven van onze verre voorouders!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • za 25 april 2020
    van 10 tot 17 uur

Prijs

Gratis

Waar

Henri van Daelecentrum
Lokerenbaan 43
9240 Zele

Organisatie

HOK Zele
Ontwerp door Creative Brainwave Ontwikkeling door LCP